clanak False

Muzej granatiranja Zagreba u Petrićevoj

03.05.2013.


(INFOPUNKT / Hina /www.zagreb.hr) - Uz prigodnu svečanost i u nazočnosti brojnih uzvanika, sinoć je u samom srcu Zagreba, u Petrićevoj 4/1, otvoren Memorijalni centar granatiranja Zagreba 1991/1995. 

Na otvorenju upriličenom na obljetnicu granatiranja Zagreba, 2. svibnja 1995., kao vječni spomen na sve poginule i ranjene tijekom velikosrpskog napada na Banske dvore i na civilno stanovništvo, gradonačelnik Milan Bandić je rekao da je ovaj centar važan kako se ne bi zaboravila povijest, jer zaborav je gubljenje identiteta.

 

Stalni postav Memorijalnog centra sadrži dokumentarne filmove, dijelove raketa kojima je napadnut Zagreb, druge artefakte, fotografije i dokumente koji svjedoče o barbarskom napadu na civile kao i o pokušaju likvidacije hrvatskog političkog vodstva u raketiranju Banskih dvora 1991. 

U društvu s gradonačelnikom Milanom Bandićem, Memorijalni centar otvorila je i razgledala Ana Krhen supruga poginulog Stjepana Krhena

Predmete i fotografije Memorijalnom centru darovao je Ured Predsjednika RH, Ministarstvo unutarnjih poslova, Muzej policije, Vojni muzej i Muzej Grada Zagreba.


Gradske vijesti - 2013.