clanak False

Najam bicikala od danas i u našem gradu

14.05.2013.
Sustav javnih gradskih bicikala Nextbike dostupan u brojnim europskim i svjetskim metropolama od danas je prisutan i u Zagrebu. Sukladno višegodišnjem nastojanju Grada da se popularizira vožnja biciklom (EU projekti CIVITAS – ELAN, Presto…) inicijativa dvojce mladih poduzetnika Ante Gustina i Krešimira Dvorskog odlično se uklopila u gradsku koncepciju razvoja bicikističkog prometa i ideji uvođenja sutava javnih bicikala kao dopuni postojećeg javnog prijevoza.

Hrvatska je preko Zagreba danas postala 34. zemlja u svijetu koja ima Public Bike Sharing, pohvalila je projekt predsjednica Udruge Bicikl Darinka Jug na jutrošnjem predstavljanju ispred Tehničkog muzeja kojemu je prisustvovao i gradonačelnik Milan Bandić.

Ovo je jedan od iskoraka Zagreba prema Europi, naglasio je gradonačelnik Milan Bandić, a nastavak je dugogodišnje gradske politike razvijanja sustava biciklističke infrastrukture i popularizaciji vožnje biciklima zbog zaštite okoliša, poboljšavanja kvalitete života u gradu i smanjenja prometnih gužvi. Zahvaljujem svima koji su doprinijeli realizaciji ovog pilot-projekta, za koji se nadam da će postati svakodnevnica nakon probna tri mjeseca, dodao je gradonačelnik, najavivši za nekoliko dana na Trgu bana Jelačića i predstavljanje Projekta besplatan internet.

Prije probne vožnje na relaciji Tehnički muzej – Gundulićeva, detalje sustava predstavio je Krešimir Dvorski,napomenuvši da građani neće morati strahovati od eventualnih krađa bicikala zbog toga što su prepoznatljivog izgleda i što su registrirani. Dodao je, također, da će sustav za sada biti dostupan u centru grada, ali je plan širenje mreže na području Zagreba, ali i na druge gradove.

Stanice za najam javnih bicikala nalaze se na šest gradskih lokacija: Glavni kolodvor, Kvaternikov trg, Nacionalna sveučilišna knjižnica, Tehnički muzej, te križanja Gundulićeva – Varšavska i Petrinjska – Amruševa.

Kako stoji u press materijalu, zahvaljujući razumijevanju gradonačelenika, Grad Zagreb je omogućio korištenje javnih površina za provođenje pilot projekta u razdoblju od tri mjeseca, a investitor se obvezao na pokrivanje troškova investicije i upravljanja projektom. Riječ je o sustavu koji se zasniva na ekonomski i ekološki održivom sutavu mobilnosti koji pomaže u smanjenju prometnih gužvi, rješavanju problema parkiranja, doprinosi zaštiti okoliša, obogaćuje turističku ponudi i općenito utječe na poboljšanje kvalitete života u gradu.

Za unajmljivanje bicikla potrebno je obaviti jednostavan i brz sustav registracije preko web stranice, mobilne aplikacije ili na samom terminalu. Aktivacija računa stajat će 79 kuna, a unutar tog iznosa korisnik će moći svaki dan prvih sat vremena najma koristiti bicikl besplatno. Nakon isteka prvog sata, korisnici će plaćati osam kuna za svaki sljedeći sat do maksimalno pet sati.

Nakon prvih mjesec dana, gratis će biti prvih pola sata vožnje, a cijena po satu ostaje ista. Korisnicima će, također, biti omogućene izuzetno povoljne tjedne, mjesečne i polugodišnje pretplate.

Osim Grada Zagreba, projekt je podržala i Zagrebačka banka, Keindl sport kao službeni servis bicikala, Trilix koji će obavljati usluge službe za informiranje korisnika, Allianz kao osiguravatelj opreme i bicikala, biciklističke udruge, te Savjet za zelenu gradnju.


Gradske vijesti - 2013.