clanak False

Otvoren prvi Gradski vrt

14.05.2013.

 

 

Uz prigodnu svečanost, sinoć je u novozagrebačkom naselju Klara otvoren prvi od četiri najavljena gradska vrta. Ugovore o korištenju parcela dobilo je 63 naših sugrađana koji su, dobivši od gradonačelnika Milana Bandića prve sadnice, oboružani alatom i gumenim čizmama krenuli na svoje nove parcele.


Kako se čulo, u tijeku su pripreme za dodjelu još tri takve lokacije i to u Sopotu (Nikole Andrića), Sesvetama (Senjska ulica) i na Borovju (III Gardijske brigade – Tigrovi). Ako sve bude teklo prema planu, novi korisnici mogli bi biti uvedeni u posjed već do kraja svibnja.


Podsjetimo, 4. travnja ove godine, gradonačelnik Milan Bandić donio je Zaključak o provođenju projekta „Gradski vrtovi“ i to s ciljem da se građanima omogući korištenje obradivog zemljišta u gradu u svrhu proizvodnje hrane (povrća i jagodičastog voća), začinskog bilja i cvijeća za vlastite potrebe.


Riječ je o pozitivnom primjeru održivog korištenja gradskog zemljišta, ali Gradski vrtovi su i više od toga u socijalnom, ekonomskom i ekološkom smislu. Jer, osim što omogućuju dostupnost zdrave hrane i poboljšavanje kućnog proračuna građana, doprinose i očuvanju zdravije okoline, bioraznolikosti, povezivanju s prirodom i među ostalim, zdravom načinu korištenja slobodnog vremena i promoviranju zdravog stila života, te razvijanju partnerstva Grada i građana.


Inače, parcele površine 50 m2 dodjeljuju se na temelju javnih poziva. Površine su uređene i opremljene popratnim sadržajima kao što su sanduci za spremanje alata, komposteri, kante za otpad i spremnici za vodu. Također, svaka lokacija osim dijela na kojem su vrtne gredice predviđene za proizvodnju hrane, organiziran je i zajednički dio predviđen za edukaciju i radionice, za druženje i odmor, a koji je također opremljen stolovima urbaom opremom.


Napokon, Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo, priredio je i priručnik za vrtlarenje kao malu stručnu pomoć korisnicima Gradskih vrtova.


Gradske vijesti - 2013.