clanak False

Ulica dr. Jurja Njavre u naselju Blato

06.05.2013.


U počast Jurju Njavri, voditelju kirurgije Vukovarske bolnice za vrijeme Domovinskog rata i zapovjedniku saniteta u obrani Vukovara 1991., danas je u novoj ulici koja se veže na Zdihovsku ulicu, u novozagrebačkom naselju Blatu otkrivena ploča s njegovim imenom. Riječ je o naselju u kojemu je Grad Zagreb braniteljima dodijelio 30 parcela.

U društvu sa Lidijom Njavro, suprugom doktora Njavre, ploču su otkrili gradonačelnik Milan Bandić i ministar branitelja Predrag Matić .

Ovo je znak pažnje za sve one koji su se borili u Vukovaru i dali život u Domovinskom ratu, rekao je gradonačelnik Bandić, istaknuvši da su dr. Njavro i dr. Bosanac simboli Vukovara kad se govori o liječničkoj etici i hrabrosti. Trebali smo to i prije napraviti, ali bolje je ikad nego nikad, dodao je gradonačelnik, zahvalivši se svima koji su doprinijeli realizaciji ove ideje koja će nas uvijek podsjećati na to što su napravili naši heroji.

Njegovo će ime i na ovaj način ostati trajno zapisano i mislim da bi svaki grad trebao imati sjećanje na njega, istaknula je bliska suradnica i prijateljica dr. Njavre i ravnateljica Vukovarske bolnice Vesna Bosanac. Isprva sam sumnjala u odabir lokacije za ulicu koja nosi ime dr. Njavre, priznala je dr. Bosanac, ali sada sam zadovoljna jer vidim da je smještena u samom srcu braniteljskog naselja i mislim da bi i on bio zadovoljan jer je opet sa svojim suborcima.

Juraj Njavro bio je legenda još za života, bio je svijetli primjer poštenja, morala i osjećaja za pravdu. Dugo mu nismo mogli naći manu i onda smo je našli – bio je predobar, rekao je ministar branitelja Predrag Matić i nekadašnji šef Kabineta ministra Njavre. Današnje mjesto otkrivanja ploče u naselju branitelja je mjesto gdje bi i on najviše želio biti, dodao je ministar izrazivši želju da nam njegov lik bude nadahnuće.


Gradske vijesti - 2013.