clanak False

Voda u Zagrebu zdravstveno ispravna

20.06.2013.

 (Hina) - Voda za piće u Zagrebu zdravstveno je ispravna, kazala je ravnateljica zagrebačkoga Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Sanja Ožić opovrgavajući tako tvrdnje u jednom dnevnom listu da je voda zagađena i prepuna pesticida, a gradonačelnik Zagreba Milan Bandić rekao je da je radi lažne uzbune i uznemiravanja javnosti već podigao kaznenu prijavu i optužni prijedlog.

"Prije pet-šest godina napio sam se vode kao žabac. Zar ću to opet morati činiti?", upitao je Bandić na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi i pozvao nadležne institucije da djeluju prema onima koji uznemiruju javnost i služe se "Goebbelsovim metodama".

"Ne mogu vjerovati da se u Hrvatskoj 21. stoljeća, slobodnoj i demokratskoj državi radi na takav način. To je sramotno, neodgovorno, neozbiljno. To je zločin", ustvrdio je Bandić i dodao kako se nitko ne smije kockati s 800.000 stanovnika Zagreba.

Naglasio je kako se voda redovito kontrolira u Zagrebačkom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" i u Službi kontrole kvalitete vode u podružnici "Vodoopskrba i odvodnja" koje reagiraju, kako je rekao, "ako se nešto pojavi i u promilima".

Ravnateljica Zavoda Sanja Ožić je ustvrdila da 2010., 2011. i 2012. godine niti jedan od 723 uzoraka vode nije sadržavao elemente kao što se to navodi u novinskom članku te napomenula da se sva odustupanja, ako se utvrde u analizi, javljaju Ministarstvu zdravlja.

Dubravko Dragojević, rukovoditelj Službe kontrole kvalitete vode u podružnici "Vodoopskrba i odvodnja", ocijenio je da se Grad Zagreb može pohvaliti s izuzetnom kvalitetom vode.

"Nemamo ni tvornice vode niti je prerađujemo iz rijeke već zahvaćamo izvornu podzemnu vodu. Toga nema nigdje", dodao je te naglasio da je kvaliteta vode u voodopskrbi Zagreba neupitna.

Gradonačelnik Bandić je izrazio sumnju da je u pozadini teksta o zagađenoj zagrebačkoj vodi možda i namjera da Hrvatski zavod za javno zdravstvo preuzme zagrebački ZZJZ, ali i dodao da se to neće desiti "dok je gradonačelnik".

Ustvrdio je i kako je tri litre komercijalne vode skuplje od tisuću litara vode "iz pipe" te je pozvao građane da se osvježe vodom iz gradskog vodovoda tijekom vrućina.


Gradske vijesti - 2013.