clanak False

7. konvoj za Srebrenicu

24.05.2013.


U spomen na žrtve srebreničkog genocida, pod motom Da se nikad ne zaboravi, danas je ispred zagrebačkog Islamskog centra put Srebrenice sedmu godinu zaredom krenuo konvoj mladin Bošnjaka i njihovih prijatelja. 

Konvoj je ispratio i počasni građanin Srebrenice, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, a kao i ranijih godina, put sjećanja okupio je mlade iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Bosne i Hercegovine koji će, zajedno, u posjetu Memorijalnom centru u Potočarima odati počast nevino stradalim Bošnjacima u srpnju 1995. Na prigodnoj svečanosti uoči polaska Konvoja, Grad Zagreb i zagrebački gradonačelnik Bandić dobili su zahvalnice za svesrdnu pomoć u organizaciji Konvoja i nastojanja da srebreničke žrtve ne prekrije zaborav. 

Već tradicionalno, Konvoj je organiziralo Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, a sve s ciljem da se u suradnji s obrazovnim institucijama u Gradu djeluje na podizanje svijesti mladih o važnosti tolerancije i uvažavanja drugog, o poštovanju ljudskih i manjinskih prava te o neprikosnovenosti ljudskog života i dostojanstva. 

Podsjetimo, Europski parlament je 11. srpnja proglasio Danom sjećanja na genocid u Srebrenici, što je potvrdio i Hrvatski sabor, a ove se godine obilježava 18. godišnjica genocida.


Gradske vijesti - 2013.