clanak False

Dan Hrvatske komore arhitekata

14.05.2013.

Pod sloganom Zagrebačkog energetskog tjedna - Razvoj ne želimo zaustaviti, ali onečišćenje možemo!, danas se u Starogradskoj vijećnici obilježava Dan Hrvatske komore arhitekata. U ime gradonačelnika, prisutne je pozdravila njegova zamjenica Jelena Pavičić Vukičević.

Posebna mi je čast i zadovoljstvo pozdraviti vas, u prigodi održavanja tradicionalnog 4. zagrebačkog energetskog tjedna, zahvaliti vam s na dosadašnjoj suradnji, i izraziti iskreno osobno zadovoljstvo što smo danas zajedno na Danu hrvatske komore arhitekata. Gospodarski razvoj ne želimo i ne možemo zaustaviti, no valja mu promijeniti smjer, kako bi postao manje poguban po okoliš i opći društveni razvoj. Pretvaranje tih spoznaja u djelo i prijelaz na održive oblike razvoja i načina života izazov je današnjem dobu. Razvijati se održivo nije lak zadatak. Mukotrpan je to i dugoročan proces ali sigurno neminovan. Za osiguranje trajnih učinaka održivog razvoja neophodno je osigurati da proces ima kontinuitet, te je također izuzetno važno za pokretanje takvog procesa imati i „povoljnu klimu“ u sredini u kojoj se proces pokreće. Grad Zagreb je odlučan aktivno provoditi planirane mjere i procese održivoga razvoja za ostvarenje vizije, Grad Zagreb - grad održivog razvoja, u suradnji sa svim relevantnim subjektima u zemlji i inozemstvu. Činom potpisivanja Energetske povelje, pisma namjere, davanjem Izjave o politici energetske učinkovitosti i zaštiti okoliša, pristupanjem Sporazumu gradonačelnika europskih gradova, prihvaćanjem Deklaracije o klimatskim promjenama, Zelene digitalne povelje i donošenjem Akcijskog plana energetski održivog razvoja Grada Zagreba istakli smo, ali i potvrdili, čvrsto strateško opredjeljenje i primarne ciljeve energetske politike odgovorne Gradske uprave u izvršavanju odredbi smjernica i direktiva Europske unije, rekla je zamjenica Pavičić Vukičević, dodavši da održivi razvoj nije samo političko, ekonomsko, gospodarsko ili socijalno pitanje, već da je to i pitanje razine svijesti i moralne odgovornosti našeg društva. 

Skori ulazak u Europsku uniju podrazumijeva bitnu promjenu načina rada na tržištu arhitektonskih usluga, no, problem na koji ovdje želimo upozoriti zove se „konkurentnost u okviru održivog razvoja“ – zadaća s kojom se kao struka trebamo suočiti i za nju se pripremiti, rekao je predsjednik Hrvatske komore arhitekata Tomislav Ćurković. Uz brojne druge činjenice, poput one kako smo danas suočeni s nerazmjernim zauzimanjem slobodnog prostora za gradnju, što otežava održivu gradnju, Ćurković je posebno istaknuo kako je Hrvatska preuzela obavezu smanjenja CO2 emisija, a implementacija „Direktive o energetskim svojstvima zgrada“ neposredno utječe na zahtjeve za nove i postojeće zgrade. Od 2018. sve nove javne zgrade trebale bi biti gotovo nula energetske, a za sve ostale zgrade taj će zahtjev važiti od 2020., što nam ostavlja nepunih sedam godina za prilagodbu usvojenim standardima i novom načinu promišljanja arhitekture, dodao je. 

Mi u Hrvatskoj komori arhitekata smatramo kako je razmjena iskustava najbolji način učenja i vlastitog razvoja, ne samo upijanjem već i dijeljenjem svog znanja s drugima, što dugoročno predstavlja i društvenu korist, te smo stoga i danas ovdje, kako bi kao i ranijih godina, razmijenili dragocjena, internacionalna, strukovna iskustva, ali i da bismo vas pozvali na uključivanje u neodložne procese usavršavanja, koji su garancija buduće konkurentnosti, naglasio je na kraju uvodnog djela predsjednik Komore. 

Kako se čulo, tijekom današnjeg dana članovi Komore prezentirat će, u suradnji s Društvom arhitekata Zagreb i Udrugom hrvatskih arhitekata, suvremene energetske koncepte u arhitekturi u novoj izgradnji i energetskoj obnovi objekata s aspekta ekonomske isplativosti.


Gradske vijesti - 2013.