clanak False

Dan ružičaste vrpce / Sve za nju najbolju prijeteljicu

05.10.2013.


Ispred zgrade HNK-a, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pozdravio je okupljene u povodu Dana ružičaste vrpce, a koji se obilježavao u više od 30 gradova diljem Hrvatske.

Zahvalivši okupljenim članicama Foruma na snazi i ljubavi kojom organiziraju ovakve akcije koje spašavaju živote naših žena, majki, kćeri… gradonačelnik Bandić ukazao je na važnost prevencije.

Već tradicionalno, nakon pozdravnih govora gradonačelnik je predvodio povorku koja je započela ispred Hrvatskog narodnog kazališta, a nastavila se Masarykovom i Teslinom do ugla Bogovićeve i Gajeve ulice.

Podsjetimo, Dan ružičaste vrpce, održava se četrnaestu godinu zaredom, u organizaciji udruge Donna Hrvatska, prve subote u mjesecu listopadu, mjesecu posvećenom borbi protiv raka dojke, a u sklopu kampanje Darujmo ružičasti život čiji je cilj kupnja aparate za jednokratno zračenje.


Nakon toga, na Cvjetnom trgu, gradonačelnik se pridružio i akciji Sve za nju-Najbolju prijateljicu, u sklopu obilježavanja mjeseca borbe protiv raka dojke.

U obraćanju prisutnima, podvukao je važnost Centra za psihološku pomoć ženama oboljelima od raka i napore koje ulaže udruga SVE za NJU, kako bi svojim korisnicama olakšala borbu s ovom bolešću: „Ovo su hvalevrijedni potezi i nastojanja u osvješćivanju svih žena, ali i muškaraca o raku dojke. Isto tako važni su pomoć i podrška koju oboljelima daje Centar, a tome svjedoči i velik broj korisnika koji već treću godinu zaredom tamo odlaze po lijepu riječ“.

Akcija podržavanja borbe protiv ove zloćudne bolesti i osvještavanja javnosti napose najviše žena o važnosti samopregleda, redovitih ultrazvuka i mamografije, poziva sve žene da uzmu pod ruku najbolju prijateljicu i odvedu ju na pregled. Gradonačelnik Bandić i Grad Zagreb podržavaju financijski, logistički i moralno sve akcije koje spašavaju živote našim majkama, ženama, sestrama, prijateljicama od ove opake bolesti koja se može pobijediti prevencijom i ranim otkrivanjem kao i umanjiti vjerojatnost njenog pojavljivanja redovitim vježbanjem i zdravom prehranom.


Gradske vijesti - 2013.