clanak False

"Dar života" na Bundeku

15.05.2013.


Uz prigodni program i glazbenu točku koju su izveli Klinci s Ribnjaka, na istočnoj strani novozagrebačkog parka Bundek, gradonačelnik Milan Bandić, u društvu s Milom Trgom, kćeri darovateljice organa, Petrom Grba, djetetom primateljem organa, Tomislavom Ledinskim, bratom darovatelja organa i poznatim glazbenikom Oliverom Dragojevićem, otkrio je skulpturu Dar života. 

Namjera nam je odati počast svim darivateljima organa i njihovim plemenitim obiteljima, naglasila je u ime inicijatora projekta hrvatske udruga Transplant predsjednica Mirela Pandžić, a skulptura koja prikazuje dvije figure koje razmjenjuju energiju i ljubav djelo je poznatog zadarskog umjetnika Dragana Kwijatowskog.

Iznimno sam sretan što smo ovu ideju napokon uspjeli realizirati. Prije sedam godina, ovdje u Parku života zasadili smo prvo drvo zahvalnosti – crveni javor, a sad nam ova skulptura ovdje ostaje za vječnost, za sve generacije, istaknuo je gradonačelnik.


Podsjetimo, Hrvatska je od strane Svjetske zdravstvene organizacije imenovana liderom za jugoistočnu Europu kada je transplantacija organa u pitanju, sa dna ljestvice po broju darivatelja dospjela je na sam vrh i sada je već treću godinu za redom među prve tri zemlje u svijetu ne samo po broju darivatelja, već i po broju obavljenih transplantacija organa.


Gradske vijesti - 2013.