clanak False

Grad Zagreb obrtnicima daje 5,3 milijuna kuna potpora

14.05.2013.



(Hina) - Grad Zagreb ove će godine dati potpore za 449 obrtnika u ukupnom iznosu od 5,3 milijuna kuna i to prvenstveno obrtnicima koji obavljaju tradicijske, deficitarne i proizvodne djelatnosti - od limara do kišobranara.
"Tijekom proteklih devet godina Grad Zagreb je dodijelio obrtnicima ukupno 27,4 milijuna kuna za potpore. Na ovogodišnji javni natječaj u veljači prijavilo se 469 obrtnika, a njih 449 udovoljilo je uvjetima i kriterijima iz Pravilnika o dodijeli potpora obrtnicima pa će im se taj novac uskoro početi isplaćivati", kazao je pročelnik Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Ladislav Prežigalo na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi.

Naveo je da su potpore u rasponu od 5000 do 44.000 kuna, ovisno o broju zaposlenih i vrsti obrta čime, dodao je, Grad želi sačuvati postojeća radna mjesta u obrtništvu koje je, s obzirom na krizu, u velikim poteškoćama.

Ivan Obad, član Povjerenstva za potpore obrtnicima i predsjednik Obrtničke komore Zagreb ocijenio je taj gradski projekt iznimno važnim za zaštitu zagrebačkog obrtništva. "Na taj način pomoći će se obrtnicima kako više ne bi morali zatvarati svoje obrte", ocijenio je Obad.

Podsjetio je da Grad Zagreb daje i stipendije za obrtnička zanimanja, svake godine između 100 i 150 stipendija, pa je tako dosad školovano oko 900 mladih obrtnika.

Član povjerenstva i predsjednik Udruženja obrtnika Zagreba Vlado Crkvenac naveo je da su također smanjene najamnine za poslovne prostore, kao i spomenička renta. "Sve to čini Grad Zagreb dobrim partnerom obrtnicima", dodao je.

"Naš partnerski odnos s obrtnicima traje već 13 godina, a program poticanja obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva bio je jedan od prvih", kazao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te naglasio da su najisplativija sredstva koja je Grad Zagreb uložio u školovanje mladih obrtnika.

"Obrtnički dom je 'točka na i' naše suradnje", ustvrdio je Bandić i naveo kako slijedi "bitka za otkup poslovnih prostora" jer u mnogima nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi, dok su u nekim gradskim poslovnim prostorima 50 posto smanjili cijenu najma.

"Bolje ih je iznajmiti i za manje novca nego da ljudi unutra ništa ne rade", dodao je Bandić.


Gradske vijesti - 2013.