clanak False

Gradonačelnik primio delegaciju Memorijalnog muzeja mira iz Hirošime

10.09.2013.

Ususret večerašnjem otvorenju izložbe Atomska bomba Hirošima i Nagasaki u Tehničkom muzeju, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić primio je danas u Gradskoj upravi delegaciju hirošimskog Memorijalnog muzeja mira, predvođenu direktorom Kenji Shigaom.

Zaželjevši im dobrodošlicu – da se u Zagrebu osjećaju kao kod kuće, zagrebački gradonačelnik naglasio je kako mu je iznimno drago što će i Zagreb, uz brojne svjetske gradove, biti domaćin ovoj izložbi: Siguran sam da će odaziv Zagrepčana biti velik, obzirom da moji sugrađani znaju prepoznati kvalitetan sadržaj, a nemojmo zaboraviti ni na element znatiželje koji donosi Daleki istok.

Direktor Memorijalnog muzeja mira Kenji Shiga zahvalio je gradonačelniku na potpori i suradnji kojima je omogućen postav izložbe u Zagrebu. Dodavši da je prostor nedavno obnovljenog Tehničkog muzeja doista reprezentativan, direktor Shiga rekao je kako vjeruje da će ova zagrebačka izložba biti najbolja do sada.

Kako se moglo čuti, izložba traje do 6. listopada, a njen cilj je prezentacijom posljedica atomske katastrofe pozvati čovječanstvo na ukidanje atomskog naoružanja. Ovim domaćinstvom, Zagreb postaje jedan od više od pet tisuća gradova u cijelom svijetu koji su dio inicijative Gradonačelnici za mir, za svijet bez nuklearnog oružja. Uz predmete koji su ostali na zgarištima nakon nuklearnog napada na Hirošimu i Nagasaki, na panoima će biti predstavljene fotografije i tekstovi sa podacima, organizirano je predavanje ali i radionice origamija na kojima će se izrađivati ždralovi, simboli mira, a bit će prikazani i filmovi na temu atomskog naoružanja.

Izložbu pod pokroviteljstvom Grada Zagreba – Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport, otvorit će danas gradonačelnik Bandić, u 19,30 sati, u Tehničkom muzeju, Savska cesta 18.

Prijemu su, uz gradonačelnika prisustvovali i pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić, stručni savjetnik u Sektoru za kulturu Veljko Mihalić, te potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, dok su delegaciju, uz direktora Muzeja mira, činili i savjetnica za programe Muzeja izvan Japana Chizuko Kawamura, te ravnateljice Tehničkog i Školskog muzeja Markita Franulić i Branka Manin.


Gradske vijesti - 2013.