clanak False

Gradonačelnik s djecom Beslana

07.08.2013.


Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić posjetio je djecu iz Beslana koja već devetu godinu, nakon terorističkog napada, u organizaciji Grada Zagreba, ljetuju u Domu Crvenog križa u Novom Vinodolskom. Djeca su za gradonačelnika pripremila bogat kulturno-umjetnički program u kojem su se nizali folklorni plesovi iz Osetije, ali i plesovi i pjesme iz naše zemlje koje su naučili na radionici sa svojim prijateljima iz Hrvatske.

Ovo je priča o jednom divnom prijateljstvu proizašlom iz velike tragedije, koja se nažalost može dogoditi bilo gdje. Nema ništa ljepše u životu od činjenja dobrih djela, a prijateljima uvijek treba pomoći kada su u nevolji. Hvala svima uključenima u ovu akciju, Crvenom križu, ali i svima ostalima koji promiču ovaj osjećaj solidarnosti s tom djecom koja su puno toga propatila. U zadnjih devet godina skovano je toliko prijateljstva da namjeravam krajem ove godine, ili početkom iduće, otići u Sjevernu Osetiju i posjetit to prekrasno mjesto i prekrasno ljude kao počasni građanin Beslana, rekao je gradonačelnik Bandić, koji je na pitanju što mu se od bogatog programa najviše svidjelo istaknuo da su to tradicionalni plesovi s Kavkaza, ali i to kako su naši dragi gosti otpjevali jednu od najljepših zagrebačkih pjesama Serbus dragi Zagreb moj.

Gradonačelniku Bandiću, na njegovoj dugogodišnjoj potpori i svesrdnoj pomoći, zahvalila se voditeljica puta Ganieva Elana, koja mu je, iz njihovog novog doma u Novom Vinodolskom, zaželjela puno zdravlja i dugi kavkaski život, dodavši kako su se i naši lokalni izbori pažljivo pratili u Beslanu, te kako su djeca smislila slogan – Dragi Bandiću vi ste pobjednik, vi ste prvi!

Također, gradonačelniku Bandiću djeca su poklonila tradicionalnu burku i krznenu kapu, koje je, unatoć velikoj vrućini, gradonačelnik odmah isprobao.

Podsjetimo, riječ je o djeci, žrtvama terorističkog napada u Beslanu koji se dogodio u rujnu 2004., u kojemu je poginulo 334 civila, od kojih 186 djece. Djeca su na oporavak i ljetovanje u Hrvatsku, u odmaralište Crvenog križa u Vinodolskom, prvi put došla u lipnju 2005.
U zahvalu na kontinuiranoj pomoći i prijateljstvu, gradonačelnik Bandić je 2010. postao počasnim građaninom Beslana.


Gradske vijesti - 2013.