clanak False

Gradonačelnik u Islamskom centru

15.01.2013.


(Hina) - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je tijekom posjete Islamskom centru, Mešihatu islamske zajednice te Zagrebačkoj islamskoj gimnaziji dr. Ahmeda Smajlovića i dječjem vrtiću naglasio kontinuitet u dobroj suradnji i prijateljskim odnosima s predstavnicima muslimanske zajednice u Hrvatskoj i Zagrebu, a to je potvrdio i njegov domaćin, Muftija zagrebački Aziz ef. Hasanović. 

"To je kontinuitet dobre suradnje. Od 70-ih i 80-ih godina, kad sam radio na Peščenici, rastao sam s džamijom i zato sam sretan i ponosan jer sam stekao dobre prijatelje, a imam dobru suradnju s novim muftijom dr. Azizom Hasanovićem", kazao je Bandić u Islamskom centru i dodao da su on i njegovi suradnici tu "kao doma".
"I kada hoću pojesti dobar kolač ili pravi burek, dođem u džamiju" jer, dodao je, nema Bajrama ni bitnog događaja da Gradska uprava nije s prijateljima. 

"Ideal, kako vidim prvog čovjeka grada, je da bude otac grada i gradonačelnik svih građana, a danas to i demonstriramo", kazao je i ocijenio da se u Zagrebu živi u multietničnost, multikulturalnost, dijalog i tolerancija. To mislim iskreno i od srca. To je budućnost ovoga grada koji će i formalno 1. srpnja ove godine postati metropola EU čije standarde već živimo", kazao je Bandić. 

Muftija zagrebački Aziz ef. Hasanović je također naglasio da je današnja gradonačelnikova posjeta potvrda kontinuiteta prekrasne suradnje.
"Ta suradnja, s gradonačelnikovim gestama i otvorenošću, može poslužiti kao primjer i drugim gradovima u uspostavljanju dobre suradnje s jednom malom, ali značajnom vjerskom zajednicom, Islamskom zajednicom u Hrvatskoj", rekao je Hasanović. 

Naglasio je da se među Muslimanima u Hrvatskoj, a posebno među Muslimanima Zagreba, Milan Bandić doživljava kao iskren i otvoren prijatelj te da su njegova otvorenost, komunikacija i brižnost za svakog Muslimana u Zagrebu i za institucije Islamske zajednice u Hrvatskoj više nego odlične. Gradonačelniku Bandiću je zahvalio što se svojim dosadašnjim angažmanom pokazao kao čovjek koji je sklon vjerskim i manjinskim zajednicama. 

Ravnatelj Zagrebačke islamske gimnazije Mevludin Arslani rekao je da su od 2006. krenuli s programom Opće gimnazije te podsjetio kako je 1992. škola osnovana kao Zagrebačka medresa, otkad je 15 generacija maturanata završilo tu školu. Naglasio je da kao mlada škola polučuju dobre rezultate i da su s novim programom lani postigli dobre rezultate na županijskim i državnim natjecanjima. 

Ove godine škola ima 17 maturanata, a polaznici gimnazije su, osim iz Zagreba, iz Rijeke i drugih hrvatskih gradova te iz BiH, a ima i pet učenika iz Sirije te povratnica iz Saudijske Arabije. Među učenicima je i Haris Ahmić iz Zavidovića, mladić koji zna kur'an napamet. 

Dječji vrtić "Milana Sachsa", inače područni odjel gradskog vrtića, broji 60-ak djece. Ondje je gradonačelnik Bandić dobio i novog prijatelja, dječaka Sanela, koji se s njime želio upoznati i pritom ga je čvrsto zagrlio. 

Gradonačelnik Bandić sa suradnicima, pročelnikom Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivicom Lovrićem, pročelnikom Gradskog ureda za financije Slavkom Kojićem potom se zadržao na zajedničkom radnom sastanku s predstavnicima Islamske zajednice kako bi dogovorili nastavak daljnje suradnje.


Gradske vijesti - 2013.