clanak False

Izjava roditelja osnova za plaćanje vrtića do 31. ožujka

04.01.2013.

(Hina) - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je danas da će roditelji čija djeca pohađaju vrtić od ponedjeljka, 7. siječnja, trebati popuniti izjavu kojom će projicirati ukupne primitke u obitelji, a ona će do 31. ožujka biti osnova za plaćanje participacije. 

Podsjetio je da participacija može mjesečno iznosti 150 kuna, 300 kuna, 450 kuna ili 600 kuna, sukladno primiticima po članu obitelji. "Ja sam sretan kao malo dijete da smo uspjeli dobiti i gradske zastupnike na tom tragu, trebalo nam je godinu i pol dana, ali sada kada smo to dobili ne smijemo napraviti problem tamo gdje ga ne smije biti, problem u tehničkoj, proceduralnoj provedbi odluke za koju sam, usudio bih se reći dijelom i iskrvario, ali hvala Bogu isplatilo se", istaknuo je gradonačelnik Bandić na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi. 

Istaknuo je da će od ponedjeljka "nestati svi stvarni ili polustvarni problemi" i dodao kako vjeruje svojim sugrađanima da nitko neće raditi protiv sebe već će svatko s točnim podacima popuniti izjavu koju će dobiti u vrtićima. Nakon toga, do 31. ožujka, to što potpišu morat će dokumentacijom i potvrditi, dodao je. 

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić podsjetio je da se prihod obitelji odnosno zajedničkog kućanstva u prethodnoj godini umanjuje za iznos poreza i prireza, iznos plaćen za rate stambenog kredita za nekretninu kojom se riješava stambeno pitanje obitelji (radi se i o kupnji nekretnine i o stambenom kreditu kojim se poboljšavaju uvjeti stanovanja) i iznos plaćen za podstanarstvo. 

Pored tih oklakšica, Lovrić je podsjetio da je vrtić besplatan za svako treće i daljnje dijete u obitelji, a olakšice imaju i djeca osoba s invaliditetom, samohranih roditelja te roditelja čija se obitelj koristi pravom na stalnu novčanu pomoć. Ako dijete živi u težim obiteljskim uvjetima ili je s dodatnim zdravstvenim poteškoćama također se može umanjiti participacija u posebno opravdanim slučajevima, dodao je. 

Lovrić je istaknuo da od ukupno 38.000 djece u predškolskom sustavu grada Zagreba imaju između i 900 i 1000 djece godišnje koja besplatno pohađaju vrtić.


Gradske vijesti - 2013.