clanak False

Javna bežična mreža Grada Zagreba

16.05.2013.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnicima, danas je na Trgu bana Jelačića simbolično pustio u funkciju javnu bežičnu mrežu Grada Zagreba koja će se, počevši od glavnoga gradskog trga, svakodnevno širiti, a na kraju realizacije prve faze, pokrivat će oko tri četvorna kilometra, odnosno, gradsko središte. 

"Projekt ćemo realizirati u nekoliko faza, a s prvom smo krenuli potkraj 2012. Danas u funkciju puštamo prvu, od planirane 24 bežične pristupne točke" – rekao je gradonačelnik Bandić dodavši da je, u ovoj fazi, riječ o investiciji od oko 920 tisuća kuna. 

Tako će do ljeta besplatni Internet obuhvatiti područje Ilice od Trga bana Josipa Jelačića do Mesničke, sjeverni dio Gundulićeve do Varšavske, Cvjetni Trg, Bogovićeva, sjeverni dio ul. Ljudevita Gaja do ul. Nikole Tesle, Trg bana Josipa Jelačića, jugoistočni dio Strossmayerovog šetališta, tržnica Dolac, Bakačeva, Kaptol od Bakačeve do otprilike broja 14 na sjeveru, Trg Nikole Zrinskog, Trg Josipa Jurja Strossmayera, Trg kralja Tomislava sa prostorom ispred glavnog željezničkog kolodvora, dvije pristupne točke za pokrivanje autobusnog kolodvora (čekaonica i prostor blagajni) Trg Burze (s pokrivanjem dijela Jurišićeve ulice). Navedene lokacije čine jedinstvenu bežičnu zonu besprekidnog pristupa mreži s izuzetkom Autobusnog kolodvora Zagreb i Strossmayerovog šetališta koji su dvije izdvojene zone pokrivene uslugom.

Kako bi osigurao potrebna sredstva Grad Zagreb je u srpnju 2011. godine prijavio idejni projekt bežične mreže na strukturne fondove EU. To je način na koji je zamišljena realizacija programa s obzirom na činjenicu da živimo u kriznim i recesijskim vremenima, pa treba iskoristiti svaku mogućnost koja neće dodatno opteretiti proračun.

Prema gradonačelnikovoj najavi, do kraja 2017., sukladno raspoloživim sredstvima iz EU fondova, javna bežična mreža Grada Zagreba obuhvatit će svih 17 gradskih četvrti na zadovoljstvo građana, poslovnih subjekata, turista i posjetitelja našega grada.


Gradske vijesti - 2013.