clanak False

Javnozdravstvena kampanja "Djeluj sada"

24.04.2013.

Na vjerojatno najboljem mogućem mjestu, u Dječjem vrtiću Sunčana na Dječjem trgu, konferencijom za novinare, danas je, predstavljena javnozdravstvena kampanja „Djeluj sada“ koju, s ciljem prevencije i ranog otkrivanja melanoma, već šestu godinu zaredom, organizira Gradski ured za zdravstvo i branitelje Grada Zagreba, u suradnji sa Hrvatskim dermatovenerološkim društvom HLZ-a, Referentnim centrom za melanom Ministarstva zdravlja te Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i šport, pod pokroviteljstvom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Konferenciji su prisustvovali zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje Zvonimir Šostar, pomoćnica pročelnika za zdravstvo i branitelje Lidija Hrastić, iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Bosiljka Devernaj, ravnateljica DV Sunčana Jasna Doležal i prof.dr.sc. Mirna Šitum, predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti KBC Sestre milosrdnice i voditeljica Referentnog centra za melanom Ministarstva zdravlja RH, te predsjednica Hrvatskog dermatovenerološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora.

Kako se čulo na konferenciji, 80% UV zračenja, koje kasnije djeluje na nastanak zloćudnih tumora kože, primamo u ranoj životnoj dobi, stoga je prevencija u tijeku najranijeg djetinjstva najvažnija. Upravo zbog te činjenice pokrenuta je ova kampanja s ciljem podizanja razine znanja i svijesti među zdravstvenim voditeljima u vrtićima, a kasnije i odgajateljima, kako bi na taj način i oni mogli neposredno prenositi svoja znanja djeci.

Srdačno vas pozdravljam na još jednoj u nizu javnozdravstvenih akcija koju provodi naš Gradski ured za zdravstvo. Iako je Sunce izvor života, ono krije i određene opasnosti koje su sve veće zbog povećanja ozonskih rupa, stoga je prevencija i zaštita djece od ultraljubičastog zračenja iznimno bitna i mora se sustavno provoditi. Za sada je u ovaj projekt uključeno 60 dječjih vrtića kojima je osnivač Grad Zagreb, ali naš je cilj to proširiti na osnovne i srednje škole te privatne ustanove, rekla je zamjenica Pavičić Vukičević.

Uz zahvalu gradonačelniku i nadležnim gradskim uredima na potpori, Mirna Šitum naglasila je kako se djecu do treće godine života ne bi smjelo izlagati direktno Suncu. Djeca koja su do 12. godine života imala opekotine od sunca praćene mjehurima tisuću puta češće obolijevaju od melanoma od onih koji to nisu imali. U Hrvatskoj od melanoma oboli oko 13 osoba na 100.000 ljudi, a svake godine dijagnosticira se oko 600 novooboljelih. Činjenica je da smo još uvijek premalo osviješteni o svim opasnostima, a osvještenost od naranije dobi je posebno bitna. Pravovremeno otkrivanje melanoma izuzetno je važno za uspješno liječenje i visoku stopu preživljavanja, a akcije poput ovih mogu pomoći da do melanoma uopće i ne dođe. Svi zajedno moramo prionuti u zaštiti mladih života kako bismo dobili zdrave odrasle osobe, dodala je Šitum.

Pročelnik Šostar uz zahvalu svima uključenima u ovu hvalevrijednu akciju, istaknuo je kako vjeruje da su u ovih šest godina zasigurno spasili barem jedan život, a tko spasi samo jedan život, spasio je cijeli svijet, dodao je.

 

Više...


Gradske vijesti - 2013.