clanak False

Kipar Tomislav Ostoja darovao Zagrebu zbirku svojih umjetnina i stan

07.08.2013.


(Hina) - Akademski kipar Tomislav Ostoja darovao je Gradu Zagrebu zbirku svojih umjetničkih radova i stan od 130 četvornih metara u Opatičkoj ulici, a darovnicu je danas potpisao u Gradskoj upravi u nazočnosti gradonačelnika Milana Bandića i Biserke Rauter Plančić, ravnateljice Moderne galerije koja će, u suradnji s Gradom, brinuti o toj donaciji.

Riječ je o 336 umjetnikovih skulptura, slika i crteža i to od kiparovih početnih radova do recentnih djela. 

"Inspiracija za moj rad je Split i Dalmacija, no više od 60 godina proveo sam u Zagrebu živeći i radeći i zato sam ovdje oformio i galeriju", kazao je kipar Ostoja zahvalivši Gradu Zagrebu i Modernoj galeriji što su donaciju preuzeli u cijelosti. 

Podsjetio je da je 19 njegovih skulptura i spomenika postavljeno na javnim prostorima širom Hrvatske, od čega ih je sedam u Zagrebu. 

To je, među ostalim, spomenik Silviju Strahimiru Kranjčeviću, Zdenac mladosti na Ciglenici, skulputra na ŠRC Mladost, spomenik Alojziju Stepincu. 

"Neki kažu da se Zagreb i Split ne vole, ali ovaj događaj to demantira", komentirao je Ostojinu darovnicu zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i dodao kako je darovnica doprinos Splita Zagrebu jer će "djela čovjeka iz splitske varoši ostati zauvijek zapisana u zagrebačkoj povijesti". 

Ravnateljica Moderne galerije Biserka Rauter Plančić najavila je da će Moderna galerija odsada brinuti o djelima Tomislava Ostoje i njihovoj prezentaciji. 

"Sretna sam što smo došli do trenutka kad je Grad Zagreb dobio tu fenomenalnu darovnicu", rekla je i napomenula da je Moderna galerija u cijelu proceduru bila uključena još prije dvije godine. 

Napominjući kako je kipar Ostoja poznat kao čovjek koji rado daruje svoje radove galerijama i institucijama, naglasila je da je Tomislav Ostoja u svom stanu, u neposrednoj blizini Kamenitih vrata, kojega je darovao Zagrebu, postavio ambijentalnu izložbu s pregledom svojih ostvarenja od početnih do najnovijih radova u bakru, čeliku, željezu, bronci, kamenu. 

"Tako nam je pomogao", rekla je i dodala da, uz malo truda i uređenje prilaznog prostora, stan u Opatičoj može postati jedan od lijepih punktova za razgledavanje budući da su takva mjesta na Gornjem gradu danas prilično rijetka.


Gradske vijesti - 2013.