clanak False

"Kultura turizma 2012./2013."

07.05.2013.


U prostorijama Muzeja suvremene umjetnosti, danas se održala prezentacija finalnih projekata „Kultura turizma 2012. – 2013.“, u okviru koje se održao i „sat Kulture Turizma“, koji je na svoj jedinstveni i humorističan način vodio, a time i dao svoju podršku projektu, Željko Pervan.

U ime zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, ujedno i predsjednika Turističke zajednice Grada Zagreba, prisutne je pozdravila njegova zamjenica Jelena Pavičić Vukičević, koja je također, zajedno s direktoricom Turističke zajednice Grada Zagreba Amelijom Tomašević, uručila i priznanja predstavnicima 10 srednjih škola Grada Zagreba koji sudjeluju u projektu.

Ova prezentacija koincidira sa nadolazećim Danom Europe, a također se bliži i ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju, od kojeg i u turističkom smislu očekujemo određene pozitivne promjene, poput daljnjeg povećanja broja turista, stoga je ključno da se dobro pripremimo kako bi mogućnosti koje nam se pružaju znali i iskoristiti. Učenice 1.a razreda OŠ Grigora Viteza ove godine osvojile su Prvu nagradu za vizualni identitet Zagreba u Europi, i to možete vidjeti po svim jumbo plakatima po gradu, a vi svojim radovima, kreativnošću, idejama, koristeći zagrebačke motive pokazujete koliki kulturni i turistički potencijal leži u našem gradu. Svake godine bilježimo porast noćenja u našem Gradu, a svaki turist ima određena očekivanja, stoga je bitno da nas što više daje svoj doprinos, bilo kroz ideju, bilo kroz realizaciju te ideje. Istraživanja pokazuju da je upravo kulturni turizam kod turista na prvom mjestu, a ovaj projekt nudi ideje kako obogatiti našu ponudu, stoga čestitam svim školama koje su sudjelovale u ovom projektu. Zagreb – kultura – turizam, tri su riječi, ali je u svijesti i na pameti jedan pojam: Kulturni i turistički Zagreb!, rekla je zamjenica Pavičić Vukičević.

Inače, obrazovni projekt izvannastavne aktivnosti „Kultura turizma“ u srednjim školama na području grada Zagreba zajednički su 2010. pokrenuli Turistička zajednica grada Zagreba i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport. Svake godine u projektu sudjeluje deset srednjih škola kojima turizam i ugostiteljstvo nisu primarni. Ovakav sveobuhvatan projekt ima višestruke i dugoročne ciljeve za razvoj turizma u gradu Zagrebu, prvenstveno zbog sustavne edukacije o ulozi turizma u gospodarskom razvoju grada Zagreba, zatim i promjeni stava ponašanja i životne filozofije prema promicanju kulturnih vrijednosti područja grada Zagreba i odgoju novih generacija o značaju turističkih kretanja, pružanju usluge i ponašanja prema turistima u gradu Zagrebu.

Ove godine u projekt je uključeno 10 srednjih škola: I. gimnazija, II. gimnazija, III. gimnazija, XVI. gimnazija, Športska gimnazija, I. tehnička škola Tesla, Treća ekonomska škola, Prirodoslovna škola V. Preloga, Geodetska tehnička škola i Trgovačka škola, a današnjom prezentacijom svojih finalnih projekata, učenici su pokazali da su mladi puni ideja, te im samo treba dati priliku da te ideje i prezentiraju.


Gradske vijesti - 2013.