clanak False

"Kumice s Dolca"

10.05.2013.


Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ujedno i predsjednik Turističke zajednice Grada Zagreba, posjetio je danas tržnicu Dolac, gdje se i ove godine odvija program pod nazivom „Kumice s Dolca“.


Kako uspomena na kumice, te vrijedne čuvarice dobrog duha Zagreba, koje su stoljećima prehranjivale naš glavni grad, a u konačnici to čine i dan danas, ne bi ostala očuvana samo u obliku kipa koji se nalazi na samom vrhu stuba koje s lijeve strane vode na Dolac, te kako bi Zagreb obogatili još jednom zanimljivom turističkom ponudom, Grad Zagreb – Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo i Turistička zajednica Grada Zagreba zajedno organiziraju program „Kumice s Dolca“. U sklopu programa, Zagrepčani i njihovi gosti, na našoj najvećoj i najljepšoj tržnici, mogu uživati u kupovini svježih i domaćih proizvoda, koje im svakog petka i subote od travnja do listopada, prodaju popularne „kumice“ obučene u narodne nošnje svoga kraja.

Podsjetimo, ne tako davno na mjestu današnjeg Trga bana Josipa Jelačića nalazila se gradska tržnica Harmica, no prenamjena tadašnjeg Trga u reprezentativno gradsko središte diktirala je preseljenje. Kao novu lokaciju poznati zagrebački arhitekt Viktor Kovačić predložio je prostor između crkve sv. Marije i Kaptola, na mjestu malog gradskog naselja Dolac unutar starih gradskih zidina. Kućice naselja Dolac, kao i stare gradske zidine, porušene su, a nova tržnica svečano je otvorena 1930.


Gradske vijesti - 2013.