clanak False

Martinje v' Zagrebu na glavnom zagrebačkom trgu

Na glavnom zagrebačkom trgu, od 5.-11. studenog, održava se već tradicionalna manifestacija Martinje v' Zagrebu.
06.11.2013.

 

Na glavnom zagrebačkom trgu, od 5. do 11. studenog, održava se već tradicionalna manifestacija Martinje v' Zagrebu na kojoj 45 izlagača, vinara Zagreba i Zagrebačke županije, predstavlja svoja gospodarstva i proizvode, te Zagrebu donose štih kleti iz prigorskih krajeva. 

Martinje je pradavni pučki običaj prevođenja - krštenja mošta u mlado vino na dan sv. Martina 11. studenog, koji se kod nas njeguje naročito u sjeverozapadnim vinorodnim područjima Hrvatske. Himnom „Došel je došel Sveti Martin“, vinskim zapovjedima, statutima i regulama te uz vinski brevijar obavlja se ceremonija krštenja mošta. Priređivanjem martinjskih veselica i pajdašija uz mlado vino, štuju se običaji, nastavlja tradicija te iskazuje i očituje gostoljubivost. 

Završna svečanost, ceremonija krštenja mošta održat će se u ponedjeljak, 11. studenog u 13 sati, uz kulturno-umjetnički program u izvedbi zagrebačkih KUD-ova. 

Nakon toga, od 15. do 30. studenog, kada počinje adventski program, u zagrebačkoj kući održat će manifestacija Okusi i mirisi Hrvatske, na kojoj će se prezentirati tradicijski specijaliteti i kuhinja iz šest hrvatskih županija. Poznati hrvatski kuhari spravljat će tradicijske specijalitete, uz besplatne degustacije, a poljoprivredni proizvođači nuditi svoje proizvode. 

Martinje v'  Zagrebu organiziraju Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo i Udruga Vinske ceste grada Zagreba, a manifestaciju je otvorio Emil Tuk, pročelnik GU za poljoprivredu i šumarstvo.


Gradske vijesti - 2013.