clanak False

Nacionalni dan oboljelih od neuromuskularnih bolesti

21.05.2013.

 U organizaciji Saveza društava distrofičara Hrvatske, danas je na zagrebačkom Cvjetnom trgu obilježen 21. svibanj - Nacionalni dan oboljelih od neuromuskularnih bolesti, koji je ove godine posvećen dječacima i mladićima oboljelim od Duchenne mišićne distrofije. Uključivanjem u Kampanju Zelene vrpce, donacijom se može pomoći oboljelima pri kupnji prijeko potrebnih dizalica za premještanje iz invalidskih kolica u krevet i slične transfere.

 

Oboljelima, njihovim roditeljima i organizatorima, potporu je pružio i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, rekavši da je Zagreb grad jednakih mogućnosti, mobilnosti i ljudske solidarnosti, zahvaljujući našim sugrađanima.

 

Na kontinuiranoj, višegodišnjoj pomoći, gradonačelniku je zahvalila predsjednica Saveza društava distrofičara Hrvatske Marica Mirić, ujedno i predsjednica Društva distrofičara Zagreb. Gospođa Mirić naglasila je pomoć Grada Zagreba u nizu do sad organiziranih akcija i aktivnosti, financiranju projekata u okviru Zagrebačke strategije izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom u razdoblju od 2011. do 2015., te je posebno istaknula prostor dodijeljen Društvu, ali i ljetovanja koja Grad organizira za oboljelu djecu.

 

Duchenne mišićna distrofija (DMD) je težak, recesivan oblik mišićne distrofije koji karakterizira brza progresija mišićne degeneracije koja na kraju dovodi do paralize i prerane smrti. Iako žene mogu biti nosioci gena, bolest pogađa samo muškarce, i to jednog u njih 3500. Ovaj najviše rasprostranjen oblik mišićne distrofije očituje se kao nedostatak distrofina – proteina koji naše mišiće drži na okupu, a pojavljuje se oko šeste godine života. Simptomi DMD-a su hod na prstima, česti padovi, povećani mišići listova, otežano skakanje, trčanje i penjanje stepenicama, te život u invalidskim kolicima od 12. godine.


Gradske vijesti - 2013.