clanak False

Novi gradski EU projekt

24.09.2013.

Od jednakih prava ka jednakim mogućnostima (From equal rights to equal opportunities – FERTEO) najnoviji je EU projekt Grada Zagreba koji se odnosi se na uključivanje Romske nacionalne zajednice u obrazovni proces, a koji je, u nazočnosti zamjenice gradonačelnika Vesne Kusin prvi puta javno predstavljen danas u zagrebačkoj gradskoj upravi.


Ovaj 180.000 eura vrijedan projekt, Zagreb će realizirati u suradnji s Unijom Roma Hrvatske, Udrugom Roma Zagreba i Zagrebačke županije, Dječjim vrtićem Zrno iz Zagreba te Sisačko-moslavačkom županijom, a trajat će 15 mjeseci tijekom kojih će se raditi s ciljnim skupinama – romskom djecom predškolske dobi i njihovim roditeljima, ali i zaposlenicima u sustavu predškolskog odgoja i osnovnoškolskog obrazovanja u Gradu Zagrebu.


Većina novca, u iznosu od otprilike 83% cjelokupne vrijednosti, osigurana je iz europskih fondova – konkretno, Programa pretpristupne pomoći IPA, komponente IV – razvoj ljudskih potencijala. Projekt FERTEO, čiji je inicijator i nositelj gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, prijavljen je na natječaj Integracija skupina u nepovoljnom položaju u redoviti sustav obrazovanja u studenom 2011.


Kako se moglo čuti od voditelja projekta Andrije Petrovića, opći cilj FERTEO-a je pridonijeti uključivanju većeg broja djece romske nacionalne manjine u sustav predškolskog odgoja i redovitog obrazovanja, kroz razne informativne i edukativne radionice, dvojezične obrazovne materijale, grupne i individualne programe te stručno usavršavanje odgojitelja i stručnih suradnika i asistenata.


Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin zaključila je kako je ovo samo jedan od 40-tak projekata Grada Zagreba koji se sufinanciraju iz sredstava Europske unije, a koji promiču razvoj ljudskih potencijala, jačaju socijalnu koheziju, osnažuju demokratske standarde i poboljšavaju status nacionalnih manjina. Također, podsjetila je i da je Zagreb prvi grad u Hrvatskoj koji je, još 2001., odmah nakon donošenja Ustavnog zakona o nacionalnim manjinama, manjinska prava pretočio u Statut Grada Zagreba.


Uz zamjenicu gradonačelnika Vesnu Kusin, javnom predstavljanju prisustvovali su pročelnici Ureda za programe i projekte EU, odnosno Ureda gradonačelnika, Mirjana Zubak i Miro Laco, te predstavnici partnera u realizaciji projekta FERTEO.


Gradske vijesti - 2013.