clanak False

O legalizaciji s ministricom

26.07.2013.

(Hina) - Učinkovito rješavanje zahtjeva za legalizaciju, kojih je na razini Zagrebačke županije oko 46 tisuća, a na razini grada Zagreba 90 tisuća, bilo je tema odvojenih sastanaka ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Anke Mrak-Taritaš s predstavnicima Zagrebačke županije i gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem, priopćilo je danas Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.

Do kraja kolovoza od svih se županija i gradova očekuje da dostave plan rada te definiraju mogu li sami preuzeti posao rješavanja zahtjeva, rekla je ministrica, opetujući kako bi taj posao, velikim dijelom, trebao biti gotov za dvije godine.

Ministrica je istaknula da Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama predviđa da se 20 posto novca od naknade namjenski potroši na rad ureda koji rješavaju predmete, što u konačnici znači da se od tog novca mogu financirati plaće djelatnika, oprema i najam prostorija.

Gradonačelnik Bandić rekao je da će grad Zagreb apsolutno poduprijeti proces legalizacije, koji je ocijenio „povijesnom prilikom da se sredi stanje u prostoru“.

Grad će, najavio je, osnovati poseban ured koji će samo rješavati pristigle zahtjeve, i to na brz, operativan i učinkovit način.

Novi će ured, dodao je, biti otvoren najkasnije do kraja godine, a uz dobru organizaciju i učinkovitost, većina će se predmeta riješiti u zadanom roku.

Najavio je i dodatno zapošljavanje, posebice kadrova srednje stručne spreme – građevinara, upravnih referenata, ekonomista.

Zamjenik zagrebačkog župana Damir Tomljanović izvijestio je ministricu da i županija radi na organizaciji toga velikog posla i traži nove smještajne kapacitete u kojima bi mogao teći cijeli proces.
 


Gradske vijesti - 2013.