clanak False

Obilazak Gradske četvrti Podsljeme

03.05.2013.


Područni odjel Dječjeg vrtića Markuševec, Osnovna škola Gračani i kapelica Majke Božje Sljemenske u Gradskoj četvrti Podsljeme, lokacije su koje je gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnicima, danas obišao u okviru redovitih obilaska gradskih četvrti.

Područni odjel DV Markuševec

Zbog dodatne potrebe za smještajem djece vrtićke dobi, u zgradi Mjesne samouprave jedna je etaža prenamijenjena za potrebe vrtića. Uređene su tri prostorije s popratnim sadržajima za 60-ero djece, a zadnji radovi, koji su financirani iz Plana malih komunalnih akcija, obuhvatili su zamjenu 11 starih prozora, zamjenu parketa, te uređenje igrališta i postavljanje nove ograde.
Velike vrtićke objekte smo izgradili, a u tijeku je rješavanje manjih objekata prema potrebama po gradskim četvrtima, te će uskoro sve potrebe za smještaj djece u vrtiće biti zadovoljene, naglasio je gradonačelnik Bandić. U planu nam je, dodao je, izgradnja Doma za starije i nemoćne osobe u ovoj gradskoj četvrti, za što smo riješili imovinsko-pravne poslove, a najvjerojatnije će biti financirana iz sredstava EU fondova.

Osnovna škola Gračani

Kako se čulo, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport osigurao je oko milijun kuna za obnovu najstarijeg dijela objekta Osnovne škole Gračani, u okviru koje je saniran krov, obnovljeno pročelje po principu energetske učinkovitosti radi uštede toplinske energije i zamijenjeni prozori.
U zadnje dvije godine, istaknuo je predsjednik Vijeća Gradske četvrti Drago Topolovec, u školi su, kroz Plan malih komunalnih akcija, obnovljene dvije učionice, za tehnički te fiziku i kemiju, zamijenjene parketi, obavljeni soboslikarski radovi i uređen okoliš, a u planu je i daljnja kontinuirana obnova ostalih dijelova škole.

Kapelica Majke Božje Sljemenske

Obnova kapelice Majke Božje Sljemenske bliži se kraju, a završetak će biti simbolično obilježen 21. srpnja ove godine velikom feštom u povodu proslave 80 godina crkve i 50 godina Župe, rekao je župnik Josip Rožmarić, zahvalivši gradonačelniku i gradskim službama na podršci u obnovi objekta. Tijekom sanacije obnovljen je krov i toranj crkve, fasada, restaurirane su slike na zidovima i svodu crkve u unutrašnjosti crkve, a trenutno se dovršava opločenje oko Kapelice i uređuje okoliš za što je Gradska četvrt Podsljeme osigurala oko 300 tisuća kuna.

Gradonačelnik Milan Bandić izrazio je zadovoljstvo što će ovaj vrijedan kulturni spomenik opet zasjati punim sjajem za Zagrepčane i goste Zagreba, složivši se s župnikom Rožmarićem da će Sljeme, zajedno s Kapelicom, biti oaza za dušu i tijelo.


Gradske vijesti - 2013.