clanak False

Od 1.10. jeftiniji prijevoz

30.09.2013.

Od 1. listopada cijena pojedinačne karte za vožnju javnim gradskim prijevozom u Zagrebu iznosit će 10,00 kuna, bez obzira na to kupimo li ju u tramvaju ili na kiosku, a dnevna karta, umjesto prijašnjih 40,00 kuna, bit će 30,00 kuna, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj upravi gradonačelnik Milan Bandić. 

Osim sniženja cijene pojedinačne karte za dvije do tri kune, ovisno o tome gdje je kupljena, te dnevne za 10,00 kuna, gradonačelnik Bandić najavio je da od 7. listopada parkiralište kod Paromlina ulazi u sustav naplate, a cijena parkirne karte od 6,00 do 18,00 sati bit će 10,00 kuna, te od 18,00 do 6,00 sati ujutro iznosit će 5,00 kuna. U daljnje uvođenje zona naplate ili izmjene pravilnika, naglasio je, nećemo ići bez konzultacija s vijećima gradskim četvrti i mjesnih odbora. 

Prema riječima gradonačelnika, sljedećih mjesec dana pratit će se dinamika prodaje karata u javnom prijevozu, a u isto vrijeme od Uprave Holdinga očekuje i prijedlog poboljšanja sustava kontrole i naplate karata po uzoru na već provjerene sustave u nekim europskim gradovima kao što su Prag ili Beč. Cilj nam je da se građani voze jeftinije, ali da svi plaćaju karte. Poboljšanje javne usluge građanima važnije nam je od profita ili ekstra profita, dodao je gradonačelnik. 

Gradonačelnik se osvrnuo i na novosti u vezi s prijevozom kućnih ljubimaca u autobusima i tramvajima, koje su usvojene na zadnjoj sjednici Gradske skupštine. Novom Odlukom dozvoljen je prijevoz malih kućnih ljubimaca u odgovarajućim ručnim transportnim kutijama, te većih pasa ako imaju brnjicu, kratki povodac i propisanu ispravu o upisu i cijepljenju protiv bjesnoće. Opasnim psima i dalje je zabranjen prijevoz. Podsjetimo, do sada su se javnim prijevozom mogli voziti samo psi vodiči za slijepe osobe, rehabilitacijski i terapijski psi za osobe u invalidskim kolicima i djecu s teškoćama u razvoju, štenci na socijalizaciji u obiteljima i psi u školovanju.  

Putnik u vozilo može uvesti samo jednog malog kućnog ljubimca ili psa i odgovoran je za njegovo ponašanje te nadoknađuje štetu koju pas nanese drugim putnicima ili uneredi vozilo. Ulazak je obavezan na prednja vrata kao i zadržavanje u prednjem dijelu vozila, vlasnik mora imati pribor za čišćenje psećih fekalija i mora očistiti površinu koju njegov pas onečisti.


Gradske vijesti - 2013.