clanak False

Od 13. do 18.5._Zagrebački energetski tjedan

09.05.2013.


Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnicima i partnerima Projekta, najavio je danas na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi 4. Zagrebački energetski tjedan koji će se, pod njegovim pokroviteljstvom, a u organizaciji Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, s porukom „Razvoj ne želimo zaustaviti, ali onečišćenje možemo!“, održavati od 14. do 19. svibnja na raznim lokacijama i institucijama u Zagrebu.

Kvalitetnim i sadržajnim programom Zagrebačkog energetskog tjedna želimo pružiti niz informacija i prezentirati realne mogućnosti primjene mjera energetske učinkovitosti, novih tehnologija, obnovljivih izvora energije i ekološko prihvatljivih goriva svim građanima Grada Zagreba u cilju ostvarenja energetskih i financijskih ušteda, smanjenja emisije stakleničkih plinova, podizanja ekološke svijesti, zaštiti okoliša i ukazati na realne posljedice globalnog zatopljenja. Pristupanjem „Sporazumu gradonačelnika europskih gradova“, prihvaćanjem „Deklaracije o klimatskim promjenama“ i „Zelene Digitalne povelje“ istaknuli smo strateško opredjeljenje i primarne ciljeve politike odgovorne Gradske uprave Grada Zagreba na daljnjoj provedbi programa primjene i promoviranja mjera energetske učinkovitosti, održivog energetskog razvoja i zaštite okoliša uporabom obnovljivih izvora energije i primjenom najsuvremenijih energetskih tehnologija na cjelokupnom području Grada Zagreba, na dobrobit svih naših građana i budućih generacija. Aktivnosti Grada Zagreba prepoznate su na Europskoj razini o čemu svjedoče značajna priznanja i nagrade kao što su prvo mjesto u mobilnosti 2012. i ugledna europska nagrada Eurosolar 2012. za poticanje i korištenje obnovljivih izvora energije u konkurenciji regionalnih i lokalnih samouprava, rekao je gradonačelnik Bandić, koji je posebno izdvojio aktivnosti koje će, na teme energije i klime, provesti odgajatelji i profesori s najmlađim generacijama u svim dječjim vrtićima, prvim razredima osnovnih i srednjih škola Grada Zagreba, jer kako je dodao djeca su naše najveće blago i sve ove aktivnosti provodimo za očuvanje naših prirodnih resursa i njihovu bolju i sretniju budućnost
 

 

 


Pročelnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Marijan Maras zahvalio se svima uključenima u „Energetski tjedan“, jer, kako je istaknuo, bez zajedničkog rada i suradnje sve ove aktivnosti i zacrtani ciljevi bili bi neostvarivi. Uz brojna druga događanja, posebno je istaknuo i Dane otvorenih vrata fotonaponskih i solarnih sustava na objektima Gradske uprave Grada Zagreba i gospodarskih subjekata, u sklopu kojih će se posjetiteljima prezentirati fotonaponski i solarni sustavi integrirani na navedenim objektima.

Kao centralni događaj, pročelnik Maras istaknuo je Međunarodnu konferenciju „Zajedno za zelenu, energetski održivu Europu“, koja će se održati u Starogradskoj vijećnici u srijedu, 15. svibnja, na kojoj će sudjelovati gosti iz Europske komisije, Europske investicijske banke te domaći stručnjaci.

Kako se čulo, radi povezivanja Zagrebačkog energetskog tjedna i Europskog energetskog tjedna (EUSEW) u Bruxellesu, završni događaj ovogodišnjeg Zagrebačkog energetskog tjedna „EE Info Dan“, održat će se 15. lipnja na Trgu bana Jelačića.


Gradske vijesti - 2013.