clanak False

Od 13. do 19.5. " Tjedan svjesnosti o celijakiji"

10.05.2013.

 (Hina) - U Zagrebu će se od 13. do 19. svibnja održati "Tjedan svjesnosti o celijakiji" i obilježiti Međunarodni dan celijakije 18. svibnja kako bi se ukazalo na važnost njezinog što ranijeg i češćeg prepoznavanja i edukaciju o toj opasnoj bolesti, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi

Celijakija je česta, kronična, autoimuna bolest netolerancije na gluten, bjelančevinu koja se nalazi u žitaricama i industrijski pripremljenoj hrani, istaknuo je Marko Brinar sa Zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju KBC-a Zagreb. Unošenje glutena u probavni sustav izaziva oštećenje, upalu i atrofiju crijevne sluznice koja zbog toga ne može upijati hranjive tvari. Bolest ima brojne i različite oblike u kojima uopće nema tipičnih crijevnih simpotma, osobiti u odraslijoj dobi i zato je često neprepoznata. Ranije se mislilo da se bolest javlja isključivo u dječjoj dobi i da nakon oporavka sluznice i nestanka simptoma, nestaje i celijakija, no to nije točno. Nova medicinska saznanja potvrđuju da je celijakija kronična bolest svih dobnih skupina koju doživotno treba liječiti bezglutenskom prehranom, rekao je Brinar. Napomenuo je da oko jedan posto populacije boluje od te bolesti.

Simpozij o celijakiji održat će se u Hrvatskom liječničkom zboru u organizaciji Hrvatskog društva za celijakiju, Hrvatskog gastroenterološkog društva i Hrvatskog društva za kliničku prehranu u organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje u suradnji s Hrvatskim društvom za celijakiju pod nazivom "Celijakija - neprepoznat javnozdravstveni problem", najavila je Silvija Čuković Čavka sa Zavoda za gastroenterologiju KBC-a Zagreb. Upozorila je da je 80 posto celijakije neprepoznato, pa je izuzetno važna edukacija medicinara ali i javnosti. Celijakija je najčešća kronična bolest crijeva i u odrasloj dobi je često povezana s nastankom malignih bolesti, a u dječoj uz proljeve, povraćanje i zastoj u rastu. Dijagnoza se često postavlja gotovo 10 godina nakon pojave simptoma, jer ima vrlo različite pojavne oblike, a terapija je dosljedna bezglutenska prehrana, kazala je.

Predsjednica Hrvatskog društva za celijakiju Ružica Lah upozorila je da je celijakija "okidač" brojnih drugih bolesti te da se njezinom prevencijom i one preveniraju. Najavila je da će se u sklopu Tjedna svjesnosti o celijakiji u petak 17. svibnja u Celiko centru u Tomašićevoj ulici 10 od 10 do 16 sati građani moći testirati na celijakiju.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje Zvonimir Šostar kazao je da je celijakija najčešća autoimuna bolest koja se vrlo teško otkriva, aoboljeli su češće izloženi malignim bolestima. Najavio je javnozdravstvenu akciju mjerenja šećera u krvi pomoću uređaja za određivanje HbA1c i glukoze u krvi sutra u subotu 11. svibnja od 10 do 14 sati na glavnom zagrebačkom trgu.

Gradonačelnik Milan Bandić rekao je da je celijakija bolest modernog doba koja u Hrvatskoj prijeti 50.000 ljudi i važno je da se što prije prepozna kako bi se s njome što lakše moglo nositi.


Gradske vijesti - 2013.