clanak False

Pet rekorda na Hanžeku

04.09.2013.

"Dobrodošli u Zagreb - Grad sporta, u Hrvatsku, zemlju velikih sportaša i blistavih sportskih uspjeha" pozdravio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić brojne gledatelje i vrhunske sportaše otvarajući jučer 63. izdanje Memorijala Borisa Hanžekovića:

"Iz godine u godinu Hanžek okuplja sve veći broj olimpijskih, svjetskih, europskih i državnih prvaka, pa je tako večeras s nama 10 olimpijskih pobjednika, 12 svjetskih prvaka te 25 osvajača medalja s nedavno završenog Svjetskog prvenstva u Moskvi, a među njima i zagrebačka sportska kraljica Sandra Perković. Naša druga atletska kraljica Blanka Vlašić ove godine bodrit će vas s tribina, a iduće godine očekujemo je na stazi.

Zagreb i Hrvatska ponose se činjenicom da je Hanžekovićev memorijal danas uvršten u red najjačih i najprestižnijih svjetskih mitinga"  rekao je gradonačelnik zaželjevši svim sportašicama i sportašima iz zemlje i svijeta fair - play natjecanja i obaranje starih rekorda.

I doista, osim što je ove godine okupio neke od najvećih zvijezda svjetske atletike, na radost gledatelja u Zagrebu, na Hanžeku je ostvareno i pet novih rekorda mitinga. Najveće iznenađenje bila je 34-godišnja Amerikanka Gia Lewis-Smallwood koja je u bacanju diska pobijedila olimpijsku i svjetsku prvakinju Sandru Perković, bacivši pritom sa 66.29 i novi rekord ‘Hanžeka! Sandra je bila druga sa 65.63.

„Došla sam tu, dala sam sve od sebe, do kraja sam se borila i trudila što je najvažnije, nisam odustajala. Glava je bila ta koja je vukla, glava mi ja dala snagu. Bacila sam 65.63, pod takvim uvjetima s takvim problemima. Prije 10 dana nisam mogla stajati, a kamo li hodati, danas sam izašla na stadion kao da mi nije ništa. Velika je ova pobjeda, pobijediti samu sebe… To je nešto neopisivo, pokazati sebi da mogu i kada je nemoguće“, rekla je vidno potresena Sandra, koja nakon mitinga nije mogla suspregnuti suze.

„Danima sam šutjela i borila da se uopće pojavim na natjecanju i uspjela sam. Ne žalim ni za čime, presretna sam što sam dala sve od sebe za naše navijače . Zahvaljujem svima što su me došli podržati i kada je najteže i bodriti svoju olimpijsku, svjetsku i europsku prvakinju . Hvala vam svima, a sada idemo dalje idemo u Bruxelles pokupiti dijamant za koji smo se borili ove godine“, zaključila je Sandra.

Nove rekorde mitinga postavili su i Kenijac Caleb Mwangangi na 3.000 metara (7:35.06), Brazilac Augusto Dutra u skoku s motkom (5.75), Finac Tero Pitkämäki u bacanju koplja (86.36) te Etiopljanka Hiwot Ayalew na 3000 metara zapreke (9:28.71).

U memorijalnoj utrci na 110 metara s preponama Boris Hanžeković pobjedu su sa 13.25 podijelili svjetski prvak i doprvak, Amerikanci David Oliver i Ryan Wilson dok je treći sa 13.30 bio olimpijski pobjednik iz Pekinga, Kubanac Dayron Robles.

„Zbog umora sam napravio nekoliko pogrešaka u utrci, zapeo sam za tri prepone, ali uvijek je teško trčati u ovo doba godine. Navijači su bili odlični i sigurno dolazim i sljedeće godine”, kazao je Oliver.

U odličnoj utrci na 100 metara pobijedio je s 9.97 Amerikanac Mike Rodgers ispred Jamajčanija Kemara Bailey-Cola 9.99, dok je svjetski doprvak Justin Gatlin bio treći sa 10.01

(www.zagreb.hr /www.zagreb-meeting.com )


Gradske vijesti - 2013.