clanak False

Početak suradnje Zagreba i Xiemena

06.08.2013.


Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić primio je danas visoko izaslanstvo kineskoga grada Xiamena, kojom je prigodom izražena obostrana želja za uspostavom i jačanjem odnosa dvaju gradova.

Kao prvi korak u budućoj suradnji, a sukladno ovlastima gradonačelnika Zagreba i Xiamena, potpisano je pismo namjere u kojem se podvlači inicijativa za početak dogovora o uspostavi suradnje na području gospodarstva, trgovine, znanosti, tehnologije, kulture, obrazovanja i turizma.

Izrazivši gostima dobrodošlicu u glavni grad Republike Hrvatske, gdje borave po prvi put, gradonačelnik Bandić je naglasio važnu ulogu gradova u međunarodnoj suradnji, te posebno izdvojio odličnu suradnju i prijateljstvo Zagreba i Šangaja, koja traje duže od tri desetljeća.

U ime gostiju, na prijemu je zahvalio član Izvršnog Odbora CPC Xiamena i tajnik političkog i pravnog Odbora Zhan Cangzhou, koji je zagrebačkom gradonačelniku prenio srdačne pozdrave i pismo - poziv gradonačelnika Xiamena Liu Keqing da zajedno sa suradnicima u rujnu sudjeluje na X. međunarodnom forumu gradonačelnika gradova prijatelja Xiamena, te XVII. međunarodnom sajmu investicije i trgovine. U prijateljskom razgovoru u Gradskoj upravi, gosti su Zagreb ocijenili vrlo lijepim i turistički atraktivnim gradom, a kako su rekli, posebno ih je dojmilo očuvanje njegove kulturne baštine. Također, dojmio ih je Zagreb kao sveučilišni grad i središte gospodarstva u čemu su našli sličnost sa svojim gradom.

Uz gradonačelnika Milana Bandića, prijemu je prisustvovala zamjenica Vesna Kusin, pročelnik za financije Slavko Kojić, pomoćnica pročelnika Ureda gradonačelnika Nensi Radulović i posebni viši savjetnik gradonačelnika za financije Harun Omerbašić.

U delegaciji Xiamena bili su i: povjerenik za carinu Xiamena Ding Xuehui, generalni direktor Međunarodnih odnosa Xiamena Hong Chengzong, zamjenik generalnog direktora Općeg ureda poglavarstva Xiamena Tan Zhuanglong, generalni menadžer Xiamen ITG Holding Co., LTD Bai Lang, zamjenik direktora Međunarodnih odnosa Xiamena Li Zhike te Zhang Zhu Ben.


Gradske vijesti - 2013.