clanak False

Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" kod gradonačelnika

Gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnicima, primio je danas predsjednika Hrvatskog kulturnog društva Napredak Franju Topića.

17.10.2014.

 

 

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, sa suradnicima, primio je danas u Gradskoj upravi predsjednika Hrvatskog kulturnog društva Napredak iz Bosne i Hercegovine Franju Topića.


Gradonačelnika, koji je u travnju postao doživotni počasni član HKD Napredak, gost je upoznao s novostima u radu Društva te mu je prezentirao Zaključke sa nedavno održane, 62. skupštine, posebno naglasivši kako je Napredak, od svoje obnove 1990. do danas organizirao više od 8.000 različitih manifestacija, a samo u protekloj godini, njih čak 455.


Na sastanku u gradonačelnikovu Bijelom salonu bilo je razgovora o položaju Hrvata u susjednoj zemlji, kao i o važnosti Napretkovog djelovanja na korist hrvatskome stanovništvu. Nadalje, razgovaralo se o mogućnosti pokroviteljstva zagrebačke praizvedbe predstave Venka Andonovskog Majka Terezija – Svetica tame, koju zajedno organiziraju HKD Napredak i Vrhbosanska nadbiskupija, te veleposlanstva Republike Albanije i Republike Makedonije u Bosni i Hercegovini.


Uz gradonačelnika, sastanku su prisustvovali pročelnik Gradskog ureda za kulturu, sport i obrazovanje Ivica Lovrić i pročelnica Gradskog ureda za imovinu grada i imovinsko-pravne poslove grada Jasminka Lukač te posebni savjetnik gradonačelnika Stipo Zeba.


HKD Napredak ima preko 20.000 članova u 58 podružnica i povjerenstva u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Kanadi i SAD-u. Društvo izdaje tri lista: Hrvatski glasnik (Tuzla), Bobovac (Vareš) i Napredak (Travnik), a unutar njega djeluju čak 23 folklorne skupine, 16 tamburaških i mandolinskih orkestara, 10 zborova, dva trija klasične glazbe i preko 40 različitih dramskih, likovnih, glazbenih, humanitarnih, ekoloških, studentskih i sportskih sekcija.


Gradske vijesti - 2014.