clanak False

Prijem za delegaciju EAMDA

07.10.2013.

Galerija

Po završetku Europske konferencije o neuromuskularnim bolestima, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, sa suradnicima, primio je danas u zgradi Gradske uprave delegaciju Europske organizacije osoba oboljelih od neuromuskularnih bolesti (EAMDA).


Europska konferencija, u organizaciji EAMDA, održala se u Zagrebu od 4. do 6. listopada, uz prisustvo članova brojnih nacionalnih saveza oboljelih od mišićne distrofije i srodnih neuromuskularnih bolesti, pa tako i predstavnika Saveza društava distrofičara Hrvatske. Kako se moglo čuti, istovremeno je održana i 43. godišnja i izborna skupština EAMDA.


Naglasivši da je Konferencija priznanje svima koji rade na uključivanju osoba s invaliditetom u društvo, a pogotovo resornim udrugama i njihovim čelnicima, gradonačelnik Bandić podsjetio je da je i on sam počasni predsjednik ili član brojnih takvih udruga te da je na te naslove posebno ponosan. Također, dodao je, Grad Zagreb je što se tiče standarda osoba s bilo kojom vrstom invaliditeta na razini svih europskih metropola.


Predsjednica Saveza društava distrofičara Hrvatske Marica Mirić zahvalila se gradonačelniku na svemu što je učinio u Zagrebu, a zbog čega je invalidima olakšana pristupačnost javnim, kulturnim i sportskim sadržajima – od javnog i kombi prijevoza, kao i prigradskog vlaka, do kupališta na Jarunu i potpuno prilagođenog jezera Bundek. Od gospođe Mirić čulo se i da Grad vodi sustavnu politiku uključivanja osoba s invaliditetom, te dodala da bi Ured zagrebačkog gradonačelnika, koji je za njih otvoren svaki dan tijekom cijele godine, trebao biti primjer i svim ostalim europskim gradovima.


Pohvalivši uređenost i pristupačnost Zagreba, kojeg je nazvao suvremenim gradom s dobro razrađenim konceptima i ambicioznim projektima u narednim godinama, predsjednik Europske organizacije osoba oboljelih od neuromuskularnih bolesti Boris Šuštaršić naglasio je da se, zahvaljujući modernoj znanosti i medicini, produžuje životni vijek distrofičara, te da oni žele realizirati svoju socijalnu ulogu: u velikom broju slučajeva natprosječno inteligentni, ako su obrazovani, postaju i radno efikasni. Stoga, aktivacijom ljudskih potencijala, izvjesna je društvena i ekonomska korist – kako za distrofičare, tako i za Zagreb.


Gradske vijesti - 2013.