clanak False

Prostor za zbirku Stahuljak

18.04.2013.

Uz nazočnost brojnih uzvanika iz zagrebačkog kulturnog života, te pjesmu Ladarica i Tereze Kesovije, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić danas je Josipu Juri Gašparcu predao ključeve stana u gornjogradskoj vili Feller, gdje će se privremeno smjestiti vrijedna zbirka umjetnina Stahuljak.

 

 Adekvatan smještaj ovako respektabilne zbirke na korist je čitavoj umjetničkoj struci i na čast Gradu Zagrebu i hrvatskoj kulturnoj baštini općenito, naglasila je predsjednica Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske Irena Kraševac, dok je znanstvena savjetnica na Institutu za povijest umjetnosti Željka Čorak izjavila kako je ovakva pomoć Grada počast skrovitom Zagrebu, koji ne živi samo od nedostataka i mana, crne kronike i gubitaka radnih mjesta. Gospodin Gašparac, inicijator očuvanja integralnosti zbirke, zahvalio je gradonačelniku što je, unatoč teškim vremenima, Grad Zagreb prepoznao važnost ostavštine prof. Stahuljaka.

 

Ostavština prof. Tihomila Stahuljaka, profesora muzeologije i zaštite spomenika, te dobitnika Nagrade Grada Zagreba, jedna je od najvrednijih kolekcija sjeverne Hrvatske, a sadrži umjetničke i uporabne predmete, dokumentaciju obitelji Drašković i Vranyczany, te namještaj, rukopise i predmete ostavštine Viktora Kovačića i Isidora Kršnjavog. Zbirka će privremeno svoj smještaj naći u najreprezentativnijem dijelu vile Feller, sagrađenoj 1911., za obitelj Eugena Viktora Fellera, poznatog i imućnog ljekarnika, a koji je ipak potrebno obnoviti, dok bi se trajniji smještaj mogao naći u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt.

 

 Sve zagrebačke umjetničko-kulturne manifestacije, ali i ovakve prigode, pokazuju da je Zagreb europska prijestolnica kulture, čak i prije službenog ulaska Hrvatske u Europsku uniju, izjavio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

 

Povijesna i kulturna vrijednost zbirke Stahuljak je neprocijenjiva, a ustupanje prostora od strane Grada ujedno je i put očuvanju iznimnoga spomeničkoga prostora vile Feller. 


 


Gradske vijesti - 2013.