clanak False

Prvi hrvatski Alzheimer caffe

21.09.2013.

 

 

U povodu obilježavanja Svjetskog dana Alzheimerove bolesti, u Kavani Dubrovnik organiziran je prvi hrvatski Alzheimer caffe, čijem je predstavljanju prisustvovao i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić. Caffe-om pod pokroviteljstvom gradonačelnika, Zagreb se pridružio ostalim europskim metropolama u kojima se Alzheimer caffe održava redovito s ciljem informiranja javnosti i destigmatizacije bolesti.


Gradonačelnik je apelirao na Zagrepčane da imaju više razumijevanja te da pruže pomoć sugrađanima oboljelima od Alzheimera. Također, izrazio je želju da se što više ugostitelja uključi u senzibilizaciju građana prema ovoj bolesti, te da se ovakvi Caffe-i organiziraju i na drugim mjestima u gradu.


Od prof. dr. Ninoslava Mimice, predsjednika Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest, moglo se čuti kako čak 20% starijih od 60 godina boluje od Alzheimera, s tendencijom rasta. Zbog toga, a kao zaključak Izvještaja o demenciji za 2012. WHO-a, potrebna je cjelovita senzibilizacija društva na ovu, kako ju nazivaju, bolest starijih ljudi.


Gradski ured za zdravstvo i Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest organizirali su niz akcija, uključujući Alzheimer caffe i prigodnu prodaju ruža pod tradicionalnim sloganom Jesenja ruža za jesen života, čiji je prihod namijenjen pomoći skrbi oboljelih.


Gradske vijesti - 2013.