clanak False

Radionica "Zagreb Smart City"

01.10.2013.

U nazočnosti gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, njegove zamjenice Sandre Švaljek, prorektora Sveučilišta u Zagrebu Bojana Baletića, dekana i prodekana tehničkih i biotehničkih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, njihovih kolega iz Skopja, istaknutih gospodarstvenika – čanova savjeta FER-a, te predstavnike državnih institucija, danas je na Fakultetu elektrotehnike održana radionica pod nazivom „Smart City: Zagreb“. Riječ je o projektu koji će okupiti javni i privatni sektor, institucije, građane i druge zainteresirane subjekte, a provodit će se u skladu s Europskom regulativom o pametnim gradovima. Pritom je za dobivanje financijske i intelektualne potpore svih zainteresiranih strana od izuzetne je važnosti efikasno prikazati ovaj projekt:

„Ambiciozni cilj ovog projekta jest pretvoriti Zagreb u pametniji „inteligentiji“ grad koji će biti primjerom ostalim hrvatskim i gradovima u regiji“ - uvodno je izložio dekan FER-a Nedjeljko Perić kao domaćin skupa, objavivši da je FER u postupku osnivanja Living Laba s ciljem razvijanja regionalne energetske platforme kroz partnerstvo javnog sektora, privatnog sektora i građanstva:

Living Lab potiče istraživanje, razvoj i inovacije da bi se u konačnici potrebe krajnjih korisnika zadovoljavale na najkvalitetniji način. Dosad je identificirano nekoliko područja istraživanja uglavnom usmjerenih na područje energetike. Jedno od ovih područja jest Smart City, odnosno identifikacija i implementacija skupa aktivnosti za promoviranje transformacije Zagreba u tom smjeru.

O ciljevima skupa i izazovima s kojima se susreću moderni gradovi govorio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, naglasivši da Zagreb mora imati ambiciju i po kriteriju pametnih gradova ući u sam europski vrh za što će se i osobno založiti. Zato je skup poput ovog dobar način da se objedinjavanjem različitih praktičnih i stručnih znanja pronađe način za ostvarenje te ambicije.

Spomenuo je i da je Zagreb trenutno 35. na listi europskih pametnih gradova, te da je nešto bolje rangiran u pogledu kvalitete ljudskih resursa i mogućnosti obrazovanja, a lošije u pogledu životnih uvjeta: „Zagreb se, prema toj listi, može smatrati srednje pametnim od ukupno 70 rangiranih europskih gradova srednje veličine“.

Među ostalim, gradonačelnik je naglasio da Grad Zagreb ima jasnu globalnu viziju održivog razvoja, a svoja je strateška opredjeljenja zapisao u razvojnom dokumentu ZagrebPlan kojega je nešto kasnije prezentirala pročelnica Ureda za strategijsko planiranje Jadranka Veselić Bruvo, a postignuća i aktualne zagrebačke projekte na području energetske učinkovitosti predstavio je pročelnik za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Marijan Maras.

Pametan grad za nas nije budućnost nego je sadašnjost – rekao je prorektor Bojan Baletić naglasivši da su te ideje i suvremene tehnologije ugrađene u aktualne projekte i one koji su aplicirani za sredstva iz EU fondova.

Osim predstavnika Grada Zagreba, prezentacije na temu Pravni model Living Laba održao je odvjetnik i pravni konzultant Ivan Tilošanec, a o mogućnostima i izazovima Living Laba i projekta Smart City govorio gost iz Milana - Gorgio Tonelli, predsjednik European House Ambrosetti.

PREZENTACIJA

Govor gradonačelnika


Gradske vijesti - 2013.