clanak False

Sastanak s poglavarom Stefanom

Zamjenice gradonačelnika Sandra Švaljek i Vesna Kusin, sastale su se s visokim predstavnicima MPC koje je predvodio poglavar Stefan.

27.10.2014.


U povodu jučerašnjega svečanog polaganja kamena temeljca za Pastoralni centar i Makedonsku pravoslavnu crkvu u Zagrebu, zamjenice gradonačelnika Sandra Švaljek i Vesna Kusin, sa suradnicima, sastale se u gradskoj palači Dverce s visokim predstavnicima Makedonske pravoslavne crkve koje je predvodio poglavar MPC Arhiepiskop ohridski i makedonski, Njegovo blaženstvo g. Stefan. 

Zaželjevši dobrodošlicu visokome gostu, koji je po prvi put u Hrvatskoj, zamjenica Švaljek je dodala kako je posebna čast i priznanje činjenica da će upravo u Zagrebu biti izgrađena prva MPC izvan granica Makedonije. To je najbolja potvrda koliko se Makedonci dobro osjećaju u Zagrebu i koliko su dobro prihvaćeni te kako imaju osjećaj doma u Zagrebu, naglasila je. 

Na kraju posjeta poglavar Stefan zahvalio se Gradu Zagrebu na uloženom trudu i naporima za izgradnju MPC koje će zasigurno doprinijeti zbližavanju Hrvata i Makedonaca.

Datum polaganja kamena temeljca, 26. listopada odabran je jer se prema Julijanskom kalendaru taj dan slavi Sveta Zlata Meglenska, zaštitnica Makedonske pravoslavne crkvene općine u Zagrebu. 

Uz poglavara g. Stefana, sastanku u gradskoj palači prisustvovali su i mitropolit makedonske pravoslavne eparhije za Europu g. Pimen, parohijski svećenik Makedonske pravoslavne crkve u Hrvatskoj protojerej Kirko Velinski, prof.dr. Gjoko Gjorgjevski i članica Upravnog odbora Makedonske pravoslavne crkve Zlata Meglanska Zagreb Zorica Lokas.


Gradske vijesti - 2014.