clanak False

Šesti hrvatski Dan mimoza

19.01.2013.

 

Nizom aktivnosti, u subotu, 19. siječnja, na Cvjetnom trgu obilježen je Dan mimoza, a u ime Grada, podršku javnozdravstvenoj humanitarnoj kampanji i ove je godine dao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.
U Hrvatskoj se svaki dan jednoj ženi otkrije rak vrata maternice, a svaki treći dan od te zloćudne bolesti umre jedna žena. To su poražavajući podatci, protiv kojih se moramo boriti.
Apeliram na edukaciju koja je iznimno važna, jednako kao i prevencija –
rekao je gradonačelnik Bandić

Dan mimoza i ove je godine, šestu godinu zaredom, organizirao Gradski ured za zdravstvo i branitelje u suradnji s Hrvatskom ligom za borbu protiv raka, Udrugom za pomoć ženama u prevenciji i liječenju raka vrata maternice Zdravka te Udrugom Sveti Juraj, a sve s ciljem isticanja važnosti nevladinih udruga u promicanju edukacije o prevenciji HPV infekcije i raka vrata maternice te prikupljanja donacija za rad udruga putem prodaje mimoza. Jedan od važnijih ciljeva kampanje, čulo se, svakako je edukacija i informiranje građana, ponajprije mladih djevojaka, o prevenciji spolno prenosivih bolesti, posebice HPV-a.

Podsjetimo, Kampanja se održava u sklopu Europskog tjedna za prevenciju raka maternice, na temelju odluke Hrvatskog sabora, koji je Dan mimoza proglasio i Nacionalnim danom borbe protiv raka maternice.


Gradske vijesti - 2013.