clanak False

Siriščević najavio novu sezonu ciklusa "Lisinski subotom"

14.05.2013.


(Hina) - Ravnatelj Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog Dražen Siriščević najavio je danas novu sezonu ciklusa "Lisinski subotom", koji je postao najpoznatiji ciklus te dvorane. Istaknuo je da u novoj sezoni ta dvorana slavi 40. obljetnicu pa je to prilika da se publika prisjeti njezine važnosti u hrvatskome glazbenom životu. U sklopu obljetnice, 28. prosinca u Lisinskom će nastupiti proslavljeni pijanist Ivo Pogorelić sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Ivana Repušića, a Dan dvorane 29. prosinca proteći će u scenskoj izvedbi "Carmine burane" s četiri klavira i udaraljkama u režiji Krešimira Dolenčića, najavio je Siriščević.
 
Ciklus "Lisinski subotom" počinje 28. rujna Brittenovim "Ratnim rekvijemom" u izvedbi Zagrebačke filharmonije, Komornog orkestra Sarajevske filharmonije te zborovima iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.
U ciklusu će nastupiti vodeći ansambli i solisti, među kojima Njemački simfonijski orkestar iz Berlina, Akademija St. Martin in the Fields, a zagrebačka Muzička akademija pod ravnanjem Mladena Tarbuka izvest će duhovnu glazbu Wagnera i Verdija. Očekuje se nastup Komornog ansambla članova Bečke i Berlinske filharmonije te Zagrebačkih solista, koji slave 60. obljetnicu. U Zagrebu će gostovati i Češka filharmonija pod ravnanjem Jiržija Belohlaveka s pijanistom Nikolajem Luganskim. 

U ciklusu "Lisinski subotom" nastupit će i Zagrebački gitarski trio koji slavi 30. obljetnicu, zatim BBC filharmonija s dirigentom Juanjom Menom i Martinom Grubingerom na udaraljkama. Muzička akademija pod ravnanjem Mladena Tarbuka izvest će "Orfeja i Euridiku" C.W. Glucka. Najavljen je i nastup istaknutog orguljaša Daniela Rotha.
Ciklus završava u svibnju koncertom "Il Giardino Armonico", sopranisticom Julijom Ležnevom pod umjetničkim vodstvom Giovannija Antoninija.
Programsku koncepciju ciklusa "Lisinski subotom" čini klasični koncert i razgovor s umjetnicima u Velikoj dvorani te zatim plesno-zabavni program u predvorju Dvorane. 

Na konferenciji za novinare ravnatelja Dražena Siriščevića kao gost bio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je pohvalio rad KD Vatroslava Lisinskog ističući važnost te dvorane u glazbenom životu Zagreba u proteklih 40 godina.


Gradske vijesti - 2013.