clanak False

Speleološka ekspedicija Lukina Jama - sifon 2013

01.08.2013.

Sutra započinje speleološka ekspedicija Lukina jama – Sifon 2013., jedan od najzahtjevnijih projekta speleologije i terenskog znanstvenog istraživanja u Hrvatskoj i svijetu i trajati će do 25. kolovoza, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u prostorima Tribine grada Zagreba na kojoj je sudjelovao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. 

Ova ekspedicija zaslužuje posebnu pozornost, budući da svojom hrabrošću pomičite granice, a to mogu samo ljudi posebnoga kova i stoga vam želim mnogo sreće u tom pothvatu, istaknuo je gradonačelnik Bandić te najavio kako će do kraja godine biti otvoren i Speleološki centar u Zagrebu, gradski prostor u kojem će se okupljati zagrebački i hrvatski speleolozi, a sadržavat će konferencijski prostor za znanstvene skupove i rad, knjižnicu, prostor za trening i obuku. 

Dubinom od 1421 metar, Lukina jama danas je među 20 najdubljih u svijetu i najdublja takve vrste na području cijelog Dinarskog krša. Sustav je do sada istraživan u pet navrata, a u ekspediciji Lukine jame, za koji se može reći da je podzemni Mont Everest Dinarida sudjelovat će preko100 speleologa iz Italije, Ukrajine, Poljske, Meksika i drugih zemalja, naglasio je predsjednik Organizacijskog odbora Ekspedicije Branko Jalžić. 

Zahvalivši gradonačelniku, koji je uz predsjednika Republike Hrvatske Ivu Josipovića ujedno i supokrovitelj ekspedicije, na podršci koju pruža od samog početka projekta, predsjednik Zagrebačkog speleološkog saveza i član Organizacijskog odbora ekspedicije Stipe Tutiš naglasio je da se ove godine obilježava 120 obljetnica zagrebačke speleologije, 80 obljetnica istraživanja špilje Veternica i 20 obljetnica istraživanja dubokih jama u Hrvatskoj. Prva u nizu bila je upravo Lukina jama, tada deveta po dubini u svijetu, koja je postala sinonim hrvatske speleologije i njezine prepoznatljivosti u svjetskim razmjerima. 


 


Gradske vijesti - 2013.