clanak False

Stope Tomislava Gotovca u Ilici

U Ilici 8, gradonačelnik Milan Bandić, sa suprugom i kćerkom Tomislava Gotovca, otkrio je spomen ploču našem multimedijskom umjetniku.
13.11.2013.


Na pločniku Ilice kod broja 8, danas je gradonačelnik Milan Bandić, sa suprugom i kćerkom Tomislava Gotovca, otkrio stope – spomen ploču našem multimedijskom umjetniku, na mjestu gdje je prije 32 godine Tomislav Gotovac započeo svoj najpoznatiji performans Zagreb, volim te, kada je put od Ilice 8 do tadašnjeg Trga Republike prošao potpuno gol. Kao što je poznato, na Trgu ga je tada, zbog narušavanja javnog reda i mira privela tadašnja milicija. 

Hvala Gotovcu što je svojim umjetničkim i životnim stavovima pomaknuo granice umjetničke slobode, naglasio je gradonačelnik Bandić, dodavši: zaslužio je biti ovdje u blizini drugih naših velikana: Petra Preradovića, Nikole Tesle, Andrije Kačića Miošića, Augusta Šenoe, pa i naše Kumice na Dolcu . Zagreb je tolerantan i multikulturalan grad koji prihvaća različitosti ljudi i umjetničkog izričaja, stoga je ova spomen ploča priznanje modernom i osebujnom načinu izričaja umjetnika koji je, kao i mnogi umjetnici, bio ispred svoga vremena, dodao je gradonačelnik. 

Ovu spomen ploču postavio je Zagrebi! festival, uz potporu Instituta Tomislav Gotovac i Grada Zagreba, napomenuo je autor kipar Emil Matešić, istaknuvši da je našeg velikog umjetnika vodila snažna volja i bunt protiv sistema i neslaganje s ponašanjem vlasti prema umjetnicima i umjetnosti.


Gradske vijesti - 2013.