clanak False

Subotnji obilazak gradskog središta

20.04.2013.

 
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima i novinarima u subotu je obišao neke lokacije u gradskom središtu koje pripadaju dvjema gradskim četvrtima: Donji Grad i Gornji grad – Medveščak. Prva lokacija – zelena površina na raskrižju Cesarčeve s Bakačevom gdje se postavlja brončana Maketa grada, buduća turistička atrakcija.
 
A turistima će svakako biti zanimljiv i prostor pored budućeg Ban centra na križanju Cesarčeve s Kurelčevom gdje će, prema projektu Branka Silađina, niknuti još jedna prepoznatljiva gradska vizura: žuta zvijezda EU na bordo kocki s datumom ulaska Hrvatske u Europu, 1.7.2013. Uslijedili su razgledi spomenika u samom srcu grada: biste Ljudevita Gaja, Kožarićeva Crvenog znaka, skulpture Razvrstana forma te spomen ploče postavljene u znak sjećanja na psa lutalicu, vjernog čuvara gradilišta Oktogona koji je posebno dojmio tadašnje graditelje. Detalji se mogu naći ispod ploče: Za vrijeme gradnje Oktogona 1899. godine dolutalog psa prigrlili su graditelji i arhitekt zgrade Josip pl. Vancaš. Postao je vjeran prijatelj i čuvar gradilišta, na tom je zadatku i tragično poginuo. Arhitekt i graditelji podigoše ovu ploče u spomen svom čuvaru i prijatelju. Josip pl. Vancaš 1899. Grad Zagreb 2013. 


I društvu s ravnateljem Miroslavom Gašparovićem, subotnji obilazak završio je razgledavanjem izložbe Akvizicije iz prošlosti u budućnost 2003. – 2013. u Muzeju za umjetnost i obrt. Uz gradonačelniku na posjetu, ravnatelj Muzeja Miroslav Gašparović rekao je kako mu je drago što ima priliku pokazati na koji način je MUO koristio sredstva koja je dobio od grada Zagreba u proteklom razdoblju.
Podsjetimo, riječ je o umjetninama koje su tijekom proteklog desetljeća najvećim dijelom otkupljene upravo sredstvima Grada Zagreba. Trenutno je, od ukupno 10 500 otkupljenih umjetnina, izloženo 700 najboljih eksponata iz svih muzejskih zbirki.


Gradske vijesti - 2013.