clanak False

Svečano otvoreni 37. dani Fadila Hadžića

05.06.2013.

(Hina) - Predstavom Drame Slovenskoga narodnog gledališča iz Ljubljane "Božić pri Ivanovih" (Božić kod Ivanovih) u režiji Olivera Frljića večeras su u Satiričkom kazalištu "Kerempuh" u Zagrebu počeli 37. Dani satire Fadila Hadžića na kojima će do 21. lipnja biti izvedeno 15 predstava u službenoj konkurenciji prema selekciji Hrvoja Ivankovića.
 
Zagreb ima bogatu festivalsku kazališnu ponudu u kojoj Dani satire Fadila Hadžića imaju posebno mjesto i jedan su od najomiljenijih kazališnih festivala, istaknuo je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otvarajući ovogodišnje festivalsko izdanje. 

Gradonačelnika raduje što će se na Danima satire susresti kazalištarci iz Hrvatske s kolegama iz dviju susjednih zemalja - Slovenije i Srbije. Bandić je rekao kako je Zagreb otvoren svim ljudima dobre volje, a humor smatra moćnim oružjem koje potiče građansku hrabrost i otvorenost. 

Publika je pljeskom pozdravila gradonačelnikovu najavu da će jedna od zagrebačkih ulica uskoro ponijeti ime Fadila Hadžića koji je, kako je rekao Bandić, bio čovjek s nekoliko profesionalnih života i kojemu smo zahvalni za sve što je učinio za naš grad, Hrvatsku i širu regiju. 
Izrazio je nadu da će se idući Dani satire Fadila Hadžića otvoriti baš s tom viješću. 

Redatelj Frljić uprizorio je, 11 glumica odigralo je, a publika je vidjela najpoznatiju kratku dramu jednoga od najvažnijih predstavnika sovjetske avangardne skupine OBERIU Aleksandera Ivanoviča Vvedenskog u kojoj autor parodira obrazac građanske melodrame. 

Ravnatelj "Kerempuha" Duško Ljuština pozvao je publiku da prati sve predstave ovogodišnjih Dana satire koji će, kako je rekao, donijeti i nekoliko novosti.
Na najstarijem domaćem natjecateljskom festivalu najboljih satiričkih i komediografskih predstava iz zemlje i regije u službenoj konkurenciji sudjelovat će četrnaest kazališta s petnaest predstava. Četiri predstave su iz inozemstva dvije iz Republike Slovenije (Slovensko narodno gledališče – Drama iz Ljubljane, Mestno gledališče ljubljansko) te dvije iz Republike Srbije (Narodno pozorište Subotica i Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda). 

Tri predstave odigrat će kazališta izvan Zagreba (INK Gradsko kazalište Pula, HNK Zadar i HNK u Osijeku), a uz domaćina još šest zagrebačkih kazališta (Zagrebačko gradsko kazalište "Komedija", Kazalište KNAP Kulturnog centra Peščenica, Gradsko dramsko kazalište "Gavella", Teatar Exit, Zagrebačko kazalište mladih i Teatroman).


Gradske vijesti - 2013.