clanak False

Svjetski dan srca

25.09.2013.

 

U povodu Svjetskog dana srca, danas je u Hrvatskoj kući srca održana konferencija za novinare, uz nazočnost zamjenice zagrebačkog gradonačelnika Vesne Kusin, na kojoj je gradovima Vukovaru i Osijeku doniran po jedan automatski vanjski defibrilator te su predstavljene aktivnosti kojima će se Dan obilježiti – pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.


Kako se moglo čuti, Svjetski dan srca obilježava se u 195 zemalja svijeta, svake godine zadnju nedjelju u rujnu, a u Hrvatskoj je organiziran na inicijativu Zaklade Hrvatska kuća srca u suradnji s Hrvatskim kardiološkim društvom, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Hrvatskom udrugom kardioloških medicinskih sestara te Centrom za istraživanje i razvoj športa. Obilježavanje Dana kroz društveno odgovornu inicijativu Kreni putem zdravog srca obuhvaća velik broj javno-zdravstvenih aktivnosti na području cijele Hrvatske, prvenstveno uz promociju tjelesne aktivnosti kao preduvjeta zdravog načina života.


Upravitelj Zaklade, akademik Davor Miličić naglasio je da su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrtnosti u Hrvatskoj, ali i da se mogu spriječiti povećanom tjelesnom aktivnošću, odgovarajućom prehranom, redovitim kontrolama krvnog tlaka i glukoze u krvi… Važnost prevencije istaknula je i dr. Verica Kralj iz Zavoda za javno zdravstvo, te dodala da je u 2012. čak 48,3% od ukupno umrlih posljedica kardiovaskularnih bolesti.


Da se u Gradu Zagrebu kontinuirano radi na prevenciji, kroz javno-zdravstvene akcije tijekom cijele godine, potvrdila je i zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Vesna Kusin, te pozdravila inicijativu riječima: Društveno odgovorne inicijative, kao što je ova, okupljajući što više sudionika, mogu pridonijeti stvarnom poboljšanju zdravlja i života naših sugrađana. Također, zamjenica Kusin čestitala je Hrvatskoj kući srca na ulasku u asocijaciju European Heart Network, i to samo godinu dana nakon njezina osnivanja.


Obzirom da oko 9000 ljudi godišnje umire od naglog srčanog zastoja, u Zagrebu, na raznim lokacijama, postoji čak 30 javno dostupnih automatskih vanjskih defibrilatora (AED), dok u drugim hrvatskim gradovima situacija nije takva. Iz tog razloga te kao primjer dobre prakse, Zaklada je ovom prilikom darovala po jedan AED (donacija tvrtke Kardian) gradovima Vukovaru i Osijeku.


Gradske vijesti - 2013.