clanak False

Terry Fox Run 2013.

22.09.2013.

 (Hina) - Humanitarna akcija "Terry Fox Run" danas je na zagrebačkom jezeru Jarun okupila oko pet tisuća sudionika koji su trčanjem, rolanjem, hodanjem i vožnjom bicikla te kupnjom majica podržali ovu akciju kojom se prikuplja novac za istraživanje raka te pomoć oboljelima od te opake bolesti.


Dosad je u akciji, koja je održana po 14. put, prikupljeno više od 4,5 milijuna kuna, priopćili su organizatori akcije "Terry Fox Run". Najavili su da će cjelokupni prikupljeni iznos donirati Klinici za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj ulici, za kupnju neinvazivnih monitora koji se koriste u prepoznavanju boli kod djece.


Podsjećaju kako su donacije prikupljene ovom humanitarnom akcijom tijekom proteklih godina omogućile opremanje Centra za transplantaciju koštane moždine u Dječjoj bolnici. Ta je međunarodna akcija, navode organizatori, u proteklih 13 godina u Hrvatskoj okupila više od 60 tisuća sudionika u Hrvatskoj.


Znak za početak današnje trke dao je pomoćnik ministra zdravlja Luka Vončina, dok su po cijeni od 50 kuna majice s vizualom akcije prodavale mnoge poznate osobe iz javnog u društvenog života. Okupljene su na Jarunu pozdravili i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, predsjednik Hrvatske lige za borbu protiv raka Damir Eljuga, pomoćnik ministra zdravlja Luka Vončina te, po prvi put u ulozi veleposlanice Kanade u Hrvatskoj, Louise Larocque.
Ona je, stoji u priopćenju, izrazila zadovoljstvo što se tradicija te utrke nastavlja i nakon 33 godine, što što i Zagrepčani već 14 godina sudjeluju u toj akciji i time podižu svijest o važnosti borbe protiv raka. Podršku ovogodišnjem izdanju pokroviteljstvima su iskazali predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, ministarstva vanjskih poslova te zdravlja, kao i Grad Zagreb.


Humanitarna trka "Terry Fox Run" svake se godine trči u čast mladiću Terryju Foxu koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo je u trku po Kanadi koju je nazvao "Maraton nade". Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno, no trku, nažalost, nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini. U njegovu čast obitelj je odlučila nastaviti tradiciju te je pokrenula akciju skupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u 67 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska.


Gradske vijesti - 2013.