clanak False

U Zagrebu 420 urbanih vrtova, na proljeće 'cvjetna rapsodija'

26.08.2013.

 

(Hina) -Grad Zagreb je od početka ove godine na četiri lokacije - Sopotu, Klari, Borovju i Sesvetama dodijelio sugrađanima 420 obradivih zemljišta za osobne potrebe tzv. "urbanih vrtova" a danas je predstavljena akcija uređenja zajedničkih dijelova postojećih urbanih vrtova namijenjenih za druženje i odmor, koja će početi 12. rujna uređenjem vrta u Sopotu.
 
U urbanom vrtu u Sopotu izradit će se cvjetnjak, postaviti pješčanik za djecu i popločiti zajednički prostor, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u restoranu "K pivovari" gdje je predstavljen projekt Urbani vrtovi Zagreba, kako bi građani uz uzgajanje svježe hrane uživali u prijateljskom okupljanju. Projekt realiziraju Grad Zagreb, 24 sata i Radio Kaj. 

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izrazio je zadovoljstvo što projekt urbanih vrtova ide dalje, najavljujući da će vrtovi uskoro biti dodijeljeni građanima i u Stenjevcu, a do Nove godine bit će ih još 500-tinjak, pa će u Zagrebu biti oko tisuću urbanih vrtova. Dodao je kako se mora i na Trešnjevci isto nešto napraviti, te najavio da će i on na proljeće na Borovju urediti svoj vrt u Zagrebu.
"Jer ja sam stari iskusni seljak i ja ću pripremiti zemlju na jesen za proljeće da mi dobro rodi. To će biti najbolje tlo za najbolje plodove - bit ćete mi svjedoci", poručio je gradonačelnik Bandić.
Također je najavio da će na proljeće sa sponzorima Grad Zagreb ići u realizaciju najljepšeg balkona ili lođe o Zagrebu.
"Uredit ćemo naše balkone i lođe poput Talijana. Kad pređemo u Italiju, onda vidimo kako oni to rade. Kod njih su vrtovi na balkonima kao da ste u nekoj cvjetnoj rapsodiji u Nizozemskoj. Prema tome, zašto Zagreb to ne bi imao", upitao je Bandić. Najavio je da će iduće proljeće Zagreb osvanuti u cvjetnoj rapsodiji i da će naći sredstva u gradskom proračunu za ne malu nagradu za najbolji vrt i najbolje uređeni balkon u Zagrebu.


Gradske vijesti - 2013.