clanak False

Ulična umjetnost u gradskim prostorima

30.08.2013.

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, sa suradnicima, primio je jutros u gradskoj palači Dverce direktoricu Centralne jedinice Zagreb Muzeja ulične umjetnosti Ivanu Vukšić.

Tema sastanka, održanog neposredno prije zasjedanja Gradske skupštine, bila je realizacija Muzeja ulične umjetnosti u napuštenoj vojnoj bolnici u Vlaškoj ulici, kao dijela projekta Recovery The Streets, financiranog iz EU fonda Kultura 2007. - 2013. U projektu sudjeluje pet europskih festivala ulične umjetnosti koji se odvijaju u Zaragozi (Španjolska), Kölnu (Njemačka), Toulouseu (Francuska), Besanconu (Francuska) i Zagrebu (Hrvatska).

Kako se moglo čuti, ideja projekta je da se u svakom od gradova sudionika akcije pronađe neki zaboravljen, napušten i prazan prostor koji bi se - u periodu dok čeka privođenje svrsi ili neke nove projekte - revitalizirao uz pomoć intervencija internacionalnog umjetničkog tima. Također, posebno se naglasio problem krive percepcije ulične umjetnosti kao vandalskog šaranja gradskih fasada. Naprotiv, kvalitetna ulična umjetnost doprinosi kulturno-umjetničkoj promociji Zagreba, razvoju njegovog identiteta i individualizma.

Inzistirajući na Zagrebu kao europskom gradu kulture i umjetnosti, gradonačelnik je svesrdno podržao ovaj projekt, uz želje da se rezultati prikažu i kroz još brojnije i dugotrajnije turističke posjete, dok će posebno zadovoljstvo pronaći sami Zagrepčani, koji će imati priliku u svom susjedstvu vidjeti najaktualnija djela svjetske moderne umjetnosti.

Osim podrške ovom konkretnom projektu (objekt u Vlaškoj će Muzej ulične umjetnosti dobiti na korištenje), gradonačelnik je predložio da se i ostali gradski prostori koji nisu u funkciji ožive i iskoriste na isti ili sličan način.

Uz gradonačelnika, sastanku su prisustvovali pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić, zamjenik pročelnice Gradskog ureda za imovinsko pravne poslove i imovinu Grada Boro Kisjelica, te zamjenik pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Božidar Merlin.


Gradske vijesti - 2013.