clanak False

"Umjetnik na odmoru 2013" u MSU

31.08.2013.


Izložba "Umjetnik na odmoru_2013.", na kojoj su predstavljeni radovi jedanaest umjetnika stvarani tijekom srpnja i kolovoza u hotelima Valamar u Istri, otvorena je sinoć u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.
 
Projekt se drugo ljeto odvija za redom u Hrvatskoj u organizaciji Instituta za istraživanje avangarde i Kolekcije Marinko Sudac, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i uz partnerstvo tvrtke Valamar.

Izložbu su otvorili zagrebački gradonačelnik Milan Bandić I ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, zahvalivši svima koji su je omogućili, a najviše umjetnicima koji dolaze iz cijelog svijeta i pripadaju cijelom svijetu.

Bivši istarski župan Ivan Jakovičić kazao je da kulturni događaji unaprjeđuju turizam, a turizam omogućuje kulturne događaje. Kustos Petar Čuković smatra da za kulturu ima novaca samo treba volje i sinergije.

Sudjelovali su suvremeni umjetnici međunarodnoga ugleda Željko Kipke (Hrvatska), Dan Perjovschi (Rumunjska), Rudolf Sikora (Slovačka), Zdisław Sosnowski (Francuska), Ben Patterson (SAD), Eric Anderson (Danska), Marko Pogačnik (Slovenija), Oleg Kulik (Rusija), Živko Grozdanić Gera (Srbija), Plavi nosovi (Rusija) i Balint Szombathy (Mađarska).

Muzej avangarde i Kolekcija Marinko Sudac djelo su Marinka Sudca koji od 2004. godine skuplja isključivo djela umjetničkih avangardi iz područja bivše Jugoslavije te s njome povezanih umjetničkih praksi i kulturoloških fenomena u regiji i svijetu. Do sada je sakupio više od deset tisuća umjetnina i dokumenata u rasponu od osobnih pisama do video i filmske dokumentacije. (HINA / www.zagreb.hr)


Gradske vijesti - 2013.