clanak False

Zagreb dok ga još nije bilo

U okviru projekta Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094. godine, zamjenica Kusin, svečano je otkrila kopiju rimskodobne nadgrobne stele.
25.10.2014.


U okviru projekta Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094. godine, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Vesna Kusin, svečano je otkrila kopiju rimskodobne nadgrobne stele iz II. stoljeća posvećene Luciju Egnatuleju Florentinu u Parku Ribnjak.

Zahvalivši inicijatorima projekta, zamjenica Kusin je naglasila da će ih Grad Zagreb i dalje financijski pratiti i podupirati u nastojanjima da očuvaju i prikažu ove spomenike na javnim mjestima kao svjedočanstva o povjesti, kulturi i umjetnosti koji su se na prostoru današnjeg Zagreba taložili stoljećima i tisućljećima.

Inicijatori projekta, što se pod pokroviteljstvom Grada Zagreba – Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport provodi od 1990. godine, su Zoran Gregl iz zagrebačkog Arheološkog muzeja, Nenad Jandrić iz Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu te zagrebački arhitekt Željko Kovačić.

Projekt Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094. godine, pokrenut je 1990., a do danas je označeno deset lokaliteta na kojima su nađeni materijalni ostaci rimske kulture te dva paleontološka lokaliteta – Frankopanska ulica i Podsused. U sklopu projekta vjerne kopije nalazaka vraćaju se na izvornu lokaciju, dok originali ostaju pohranjeni u muzeju.


Gradske vijesti - 2014.