clanak False

Zagreb i Rijeka domaćini Europske Univerzijade

01.06.2013.

 

 

Zagreb i Rijeka bit će sredinom srpnja 2016. domaćini Europskih sveučilišnih igara, na kojima će nastupiti preko 4000 studenata sportaša sa više od 200 europskih sveučilišta. Odlučeno je to danas u Ljubljani na zasjedanju Izvršnog odbora Europske sveučilišne sportske asocijacije, koji je hrvatskim gradovima dao prednost pred portugalskom Coimbrom, kojoj je ovo bio treći neuspjeli pokušaj.

Tim povodom, održana je konferencija za novinare u Palači Dverce na kojoj je, u ime Grada Zagreba, sudjelovala zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.

S ozbirom na kvalitetu odrađenih priprema i vrhunsku odrađenu prezentaciju u Ljubljani, ne mogu reći da smo iznenađeni dobivanjem domaćinstva. Hvala prije svega Hrvatskom akademskom sportskom savezu, koji nas je sve okupio na ovom projektu. Vjerujem da kao što je Univerzijada 1987. jako puno značila za naš grad u puno pogleda, tako vjerujem i da će ova donijeti novi poticaj razvoja, ne samo Zagreba kao grada sporta nego i kao sveučilišnog grada. To će biti najbolja reklama za Zagrebačko sveučilište, ali i za sam grad Zagreb, te sam uvjerena da će svi naši gosti, sudionici Igara, ponijeti lijepe uspomene iz našega grada. Najveći dio posla tek slijedi, ali mi smo spremni, zasukat ćemo rukave i sve obaviti na najbolji mogući način, rekla je zamjenica Pavičić Vukičević.

Ove Igre će biti onoliko velike koliko ih mi napravimo. Od 2011. radimo na dobivanju Igara, i ovo je veliki dan za nas. Igre će se, za sada, održavati u 12 sportova i samo u tim sportovima će nastupiti više od 4000 sportaša, ali mi ćemo broj sportova nastojati još više proširiti, stoga bi broj natjecatelja mogao biti još veći. Važno je dodati i da će među sportovima biti i dva za osobe s invaliditetom, rekao je predsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza (HASS) Zrinko Čustonja, dodajući, da će ova Univerzijada, po broju sportaša, biti veća od one iz 1987.

Temelj svakog uspjeha je dobra i temeljita priprema, te mi je bila velika čast biti dio tima koji je radio na dobivanju domaćinstva Igara. Ovo će biti prave studentske igre, u smislu da će se natjecati sveučilišne ekipe. Za razliku od 1987., neće se natjecati države, već sveučilišta, za koja mogu nastupati i strani studenti sportaši. Natjecanja će se održavati u već postojećim sportskim terenima i u postojećim dvoranama, stoga nema potrebe za izgradnjom nekih novih objekata. Također, u gradovima domaćinima imamo dovoljno smještajnih kapaciteta za sve sudionike Igara, te će oni biti smješteni u studentskim domovima koji su prazni tijekom ljetnih mjeseci. Mi smo našu kandidaturu temeljili na realnim i čvrstim temeljima, istaknuo je predsjednik organizacijskog odbora za Europsku univerzijadu 2016. Gordan Kožulj.

Kako se čulo, troškove organizacije, procijenjene na oko 4.900.000,00 eura, najvećim će dijelom snositi sami natjecatelji, tj. Sveučilišta koja će se natjecati na Univerzijadi, a ostatak će snositi resorno ministarstvo, gradovi domaćini te sponzori i donatori.

Termin Igara, iako još nije do kraja definiran, bi trebao biti od 12. do 25. srpnja. Otvaranje će biti u Zagrebu, a svečano zatvaranje organizirat će se paralelno u Zagrebu i Rijeci.

Konferenciji su prisustvovali i ministar znanosti, obrazovanja i športa Željko Jovanović, rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin, pročelnik Odjela za sport grada Rijeke Veljko Karabaić te dopredsjednik HASS-a i član Izvršnog odbora Europske sveučilišne sportske asocijacije (EUSA) Haris Pavletić.


Gradske vijesti - 2013.