clanak False

ZAGREB kratka urbana povijest i zlatno desteljeće

26.04.2013.


 U nazočnosti visokih uzvanika, sinoć je u Novinarskom domu predstavljena najnovija monografija Zagreba „ZAGREB kratka urbana povijest i zlatno desetljeće“ .Ususret ulasku u EU tiskana na engleskom i hrvatskom jeziku bogato opremljena fotografijama, knjiga na 614 stranica predstavlja svojevrsnu osobnu iskaznicu našega grada i razvoja unatrag desetak godina.

" Dobri duh Zagreba otkriven je prije 25 godina, nakon Univerzijade. Tada je počela obnova fasada i pročelja, rekao je arhitekt Branko Silađin govoreći o monografiji uz prisjećanje na Univerzijadu koja je afirmirala zagrebačke javne prostore. Grad čine kuće, ali je grad ono što je između kuća – zaključio je Silađin naglasivši da je u Zagrebu u novijoj hrvatskoj povijesti napravljeno doista puno, posebno izdvojivši uređenje novozagrebačkog parka Bundek i najnovije fontane kod Nacionalne sveučilišne biblioteke.

Knjiga je prepuna fotografija, a kako one govore više od tisuću riječi, svaki čitatelj ili gledatelj dobit će jasnu sliku i doživjeti je na svoj način - rekao je pročelnik za financije Slavko Kojić naglasivši da je za povijesne projekte zaslužan gradonačelnik Milan Bandić.

Pozitivna strast, ljubav i opsesija poslom, te ponajprije ljubav prema poslu, jedina je istina i put prema uspjehu. Sve drugo je gluma, a glumiti se može na kratki rok – otkrio je gradonačelnik Bandić recept svoga uspjeha sa zadovoljstvom najavivši otvaranje spoja Branimirove i Heinzelove, te Muzej granatiranja, najnoviji zagrebački muzej koji će se otvoriti početkom idućeg mjeseca.

Ima jedna izreka koja kaže: kad čovjek pročita samo jednu knjigu misli da sve u njoj piše. A sve ne piše ni u tisuću knjiga. Zato neka čitatelj i ovu knjigu prihvati s njezinim ograničenjima, koja su jednostavno neizbježna. Ovo je knjiga o kratkoj urbanoj povijesti Zagreba i njegovom zlatnom desetljeću – napisao je gradonačelnik u uvodniku monografije koji završava poznatim Šenoinim stihovima:
Povrh starog Griča brda,
Kao junak lijep i mlad,
Smjele glave, čela tvrda
Slavni stoji Zagreb – grad;
Živ, ponosit,
Jak, prkosit,
Kad slobode plane boj.
Tko tu klik'o ne bi:
Slava, slava tebi, Zagreb – grade divni moj!

Monografija ZAGREB – kratka urbana povijest i zlatno desetljeće tiskana je u 500 primjeraka, izdavač je Grad Zagreb, a urednik Davor Jelavić.


Gradske vijesti - 2013.