clanak False

Zahvalnice jubilarnim darivateljima krvi

U povodu Nacionalnog dana darivatelja krvi – 25. listopada, danas je u Gradskoj skupštini održana svečanost u čast jubilarnih darivatelja krvi.
23.10.2013.


U povodu Nacionalnog dana darivatelja krvi – 25. listopada, danas je u Gradskoj skupštini, uz nazočnost brojnih uzvanika, darivatelja krvi i volontera Crvenog križa, održana svečanost u čast darivatelja krvi koji su ove godine krv darovali 35, 50, 55, 75 i 100 puta. Zahvalnice onima koji su krv dali 100 puta uručio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. 

Hrvatski Crveni križ i Gradsko društvo Crveni križ Grada Zagreba ove godine slave još dvije obljetnice, naglasio je predsjednik Crvenog križa Zagreb Zdravko Birač – 135 godina postojanja i djelovanja Crvenog križa u gradu Zagrebu i 60. obljetnicu neprekidne provedbe programa prikupljanja krvi Crvenog križa. 

Riječ darivatelj trebala bi se pisati velikim slovom zato jer to što ti ljudi rade je sebedarje, manifestacija solidarnosti i humanosti, istaknuo je na svečanosti gradonačelnik Bandić. Oni su moralni heroji jer daruju sebe kako bi spasili živote, pomogli onima kojima je pomoć neophodna, dodao je gradonačelnik, čestitaju im i zahvaljujući na nesebičnosti, te pozivajući i druge da se pridruže, kako je rekao, ovoj velikoj vojsci darivatelja krvi. 

Dobrotvorna društva Crvenog križa počela su djelovati još prije 135 godina i od tada neprekidno rade, čulo se na današnjoj svečanosti, a zadnjih 60 godina jedan od najvažnijih programa Crvenog križa je kontinuirana organizacija prikupljanja, odnosno, darivanja krvi za bolnice i podizanje svijesti kod građana o tome koliko je neophodna ta humana gesta. Za vrijeme Domovinskog rata Crveni križ se bavio i zbrinjavanjem izbjeglih i prognanih osoba, prikupljanjem i distribucijom hrane i potrepština, a mogu se pohvaliti i time da doza krvi nije nedostajalo niti tijekom rata. 

Zahvaljujemo svim darivateljima, a posebnu zahvalu dugujemo i gradskim institucijama i gradonačelniku Milanu Bandiću bez kojih naš rad ne bi bio ovako širok i uspješan, napomenuo je predsjednik Birač, naglasivši da se u zadnje vrijeme u darivanje krvi uključuje sve više mladih - srednjoškolaca i studenata. 

Prigodnoj svečanosti u Gradskoj skupštini prisustvovali su i predstavnici Crvenog križa Kosova i Makedonije, kao i Crvenog križa grada Rijeke i Pasinjana.


Gradske vijesti - 2013.